Grad Trebinje
Izdvojeno Video Trebinje

NOVI NAMETI ZA GRAĐANE Poskupio parking u Trebinju (Video)

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada Trebinja došlo je do novog poskuplja parkinga, čime je kako navode u opozciji u tom gradu nastavljena praksa gradske vlasti da skoro na svakoj sjednici povećeva namete građanima Trebinja.

Trebinje je već nekoliko godina sa cijenom parkinga od tri marke za sat vremene u “I” zoni u toku ljetne sezone jedan od najskupljih gradova u BiH i regionu, a odbornici skupštisnke većine na poslednjoj sjednici donijeli su odluku da te cijene dodatno povećaju.

Cijena od tri marke u “I” zoni ostala je ista, ali je zato van sezone umjesto jedne marke i 50 pfeninga povećana na dvije.

Cijene karata povećane su za skoro sva ostala parking mjesta, a povlašćena godišnja parking karta za stanare i vlasnike stanova u prvoj zoni ubuduće će koštati 220 KM, umjesto dosadašnjih 120 KM, odnosno 160 maraka umjesto dosadašnjih 100 maraka u II zoni. 

Većina građana Trebinja smatra da su i ranije cijene parkinga u tom gradu bile previsoke I da nije trebalo ponovo podizati te cijene.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ovaj dodatni namet građanima obrazložio je kako je planiran za povećanje plata radnicima.

“Nadam se da će ono što je veoma važno u narednom periodu kao novac, kao dodatni prihod ići u nabavku nove opreme ili povećanja plata radnicima jer svjesni smo situacije da je došlo do većeg poskupljenja cijena I troškova života tako da je to naše opredeljenje“, istakao je Ćurić.

U trebinjskom SDS-u kažu da se o poskupljenjima koja usvaja skupštinska većina praktično može pričati na dnevnom nivou.

Na posljednjoj sjednici odbijen je prijedlog odbornika te stranke da se poskupljenje parkinga povuče sa dnevnog reda, ali kako navode, građane Trebinja tek očekuje šok kada im stignu rješenja o porezu na imovinu, koja su ranije stizala u aprilu.

“Dakle,, prošle godine je porezna stopa na imovinu povećana sa 0,10 deset na 0,18 što je znači povećanja od 80 posto. Međutim ukupan porez ne zavisi samo od stope već I od vrijednosti nepokretnosti koju su u 2023. godini takođe povećali za 30 odsto tako da neće biti greške   računima za porez na imovinu jer će porez koji ste plaili rošle godine od 100 KM ove godine biti 234 marke”, istakla je Milica Radovanović, predsjednik GO SDS-a Trebinje. 

Član predsjedništva Narodnog fronta Saša Borjan ističe da je u poslednjih nekoliko mjeseci došlo do brojnih poskupljenja konunalija u Trebinju i pitanje je ko to sve može platiti.

“Ovo je konkretno sedmo poskupljenje građanima Trebinja u poslednjih par mjeseci. Što se tiče parkinga u “I” zoni parking poskupljuje za stanare duplo, van sezone pola marke sat. Poskupoljuje mjesečni parking, takođe u drugoj zoni i  u kasarni umjesto pola, plaćaće se marku I po. Zaista ne znam od čega aktulena gradska vlast misli da građani ova poskupljenja mogu da plate”, rekao je Borjan.

U opozciji kažu i da njihovi prijedlozi da se uvodu olakšice za građane Trebinja nemaju podršku od predstavnika vlasti, a da je poskupljenje parkinga direktan udar na stanovnike tog grada. 

1 komentar

Sara 25.11.2023 at 11:20 pm

A sta je sa penzionerima? Hoce li se i njima uvecati penzija da bi mogli platiti parking mesto!
Normalno bi bilo da stanari koji su vlasnici stanova imaju na raspolaganju jedno parking mesto besplatno!

Odgovor

Komentar