Grad Trebinje
Video Putovanja

Novi Passat Variant: Ne brinite nostalgičari, živ je i bolji nego ikad

Nakon novog Tiguana, Volkswagen je u Nici u Francuskoj upriličio i međunarodnu prezentaciju modela Passat Variant, a poslije prve vožnje devete generacije sa sigurnošću možemo reći da je njemačka legenda dostigla potpuno novi nivo kada je riječ o tehnologiji, kvalitetu izrade, karakteristikama vožnje i samom izgledu.

Passat je Volkswagenov globalni bestseller, koji je do danas prodan u 34 miliona primjeraka isporučenih u gotovo svaku zemlju svijeta. Pet desetljeća nakon svog debija, ostao je jedan od tri najprodavanija Volkswagenova modela na međunarodnom tržištu uz Tiguan i Polo. U Evropi se uvijek dobro prodavao, posebno u karavanskoj izvedbi nazvanoj Variant.

Iako su mnogi fanovi ostali razočarani odlukom Volkswagena da od 2022. godine više ne proizvodi trovolumensku sedan verziju, Variant je ipak tu kao itekako dostojna utjeha, a statistički podaci su pokazali da je veoma dobro prihvaćen.

Primjera radi, u Njemačkoj je Passat Variant 2023. godine bio u vrhu klase automobila srednje veličine s 45.494 nove registracije. Tajna uspjeha je u tome što Passat Variant zaista predstavlja dva automobila u jednom, odnosno kombinaciju vozila poslovne klase i porodičnog vozila. Deveta generacija je razvijena “od nule”, a svojom veličinom, standardom kvaliteta i inovacijama definitivno može zadovoljiti i zahtjeve višeg segmenta.

Iskorak u svim segmentima

Novi Passat Variant je dobio potpuno novi kokpit s intiutivnim infotainment sistemom, kao i nova ergoActive sjedišta s pneumatskom funkcijom masaže, koju omogućava 10 pneumatskih komora. Unutrašnjost je izrađena od materijala vrhunskog kvaliteta. Deveta generacija se može pokvaliti i DCC Pro2 ovjesom sljedeće generacije, novim IQ.LIGHT LED matrix prednjim svjetlima s ekstremno snažnim dugim snopom, kao i sljedećom evolucijskom fazom Volkswagenovih plug-in hibridnih pogona, koji nude oko 100 km električnog, odnosno više od 800 km kombinovanog dometa. Aerodinamičnost je znatno poboljšana, tako da koeficijent otpora zraka sada iznosi sjajnih 0,25 umjesto 0,31.

Uz sve to, unutrašnjost je prostranija, tako da putnici na stražnjem sjedištu imaju 50 mm više prostora za noge u odnosu na veoma prostranog prethodnika. Što se tiče prtljažnika, njegova zapremina se kreće od 690 do 1.920 litara, a i u ovom segmentu je došlo do povećanja za 40, odnosno 140 litara. Dodatni prostor je omogućen zahvaljujući povećanju međuosovinskog rastojanja za 50 mm, tako da ono sada iznosi 2,841 mm. Recimo i da je novi Passat Variant dug 4.917, širok 1.849 i visok 1.497 mm.

No, vratimo se na dizajn, koji smo prvi put imali priliku vidjeti uživo. Riječ je o potpuno novom vizuelnom paketu koji odgovara novim tehnologijama u devetoj generaciji Passata. Istina, osjetna je poznata DNK linije popularnog modela, no interpretiran je na snažan i vrlo individualan način, ovisno o opremi. Dostupna su četiri paketa oprema, osnovni Passat, Business paket prilagođen vozačima službenih automobila, a tu su i vrhunski paketi opreme Elegance i R-Line. Svi oni se vizuelno razlikuju po svojim karakteristikama. Pažnju na prednjem dijelu automobila privlače nova LED svjetla i veliki usisnici zraka u braniku, kao i elegantni hromirani detalji u paketima Passat Business i Passat Elegance, dok je sportska maska s dijamantnim uzorkom i bočnim aerodinamičnim krilcima dio paketa Passat R-Line.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Stilski impresivnu siluetu definišu oštri podrezi u visini kvaka na vratima, dugi prozori i “moćnija” kućišta točkova. Neprekidna traka koja povezuje stražnja svjetla također je “interesantna oku”, dok se izgled stražnjeg branika razlikuje za svaki paket opreme. U slučaju modela Passat R-Line, u skladu s prednjim branikom, stražnji branik sadrži crnu oblogu visokog sjaja s dijamantnim uzorkom, kao i crvenu reflektirajuću liniju koja se proteže karoserijom. Passat Elegance krasi horizontalna linija s elegantnim hromiranim izgledom. Individualnost R-Line i Elegance modela dodatno ističu specifični LED elementi (IQ.LIGHT) i uska hromirana linija.

Govoreći o detaljima unutrašnjosti, svakako se ističe intuitivno upravljani visokotehnološki kokpit “čistog” dizajna, koji ima horizontalan raspored i zaista lijepe detalje poput urednih šavova i osvijetljenih ukrasa. Passat je ovim zaista podigao ljestvicu u klasi automobila srednje veličine. Tehničku osnovu kokpita predstavlja MIB4, četvrta generacija modularne infotainment matrice, koja omogućava intuitivne operacije, a procesorska snaga je prilično impresivna pa je rad veoma brz. Standardna oprema u osnovnoj verziji uključuje Digital Cockpit Pro (digitalni instrumenti) i 12,9-inčni (32,8 cm) ekran osjetljiv na dodir ili infotainment sistem. Discover Pro Max navigacijski sistem s 15-inčnim ekranom (38,1 cm) je dostupan kao opcija. Novim IDA glasovnim asistentom se upravlja korištenjem “običnog jezika”, što omogućava kontrolu mnogih funkcija vozila, ali i dobijanje odgovora na konkretna pitanja o svim mogućim temama. Da bi to bilo moguće, sistem pristupa online bazama podataka i AI sistemu ChatGPT2. ChatGPT će biti dostupan kao nadogradnja.

Osam pogonskih opcija s DSG mjenjačem

Kada je riječ o pogonu, Passat Variant će biti dostupan u osam različitih pogonskih konfiguracija, blaga hibridna benzinska verzija (eTSI) je novost za Passat, a tu su dva nova plug-in hibridna pogona (eHybrid), dva turbodizelska motora (TDI), kao i dva turbobenzinca (TSI). Svi motori su upareni s DSG mjenjačem.

Pomenuti eTSI pokreće 1,5-litarski TSI evo2 motor, koji razvija 150 KS. Dva nova eHybrid modela isporučuju 204 i 272 KS, dok dvije TSI verzije EA888 evo4 motora nude maksimalnih 204 i 265 KS. U slučaju tri TDI motora u EA288 evo seriji, snaga iznosi 122, 150 i 193 KS. TSI motor od 265 i TDI sa 193 KS uvijek su upareni s 4MOTION pogonom na sva četiri točka.

Dva plug-in hibridna pogona (eHybrid) posebno su važni u ponudi. S električnim dometom od oko 100 i teoretskim kombinovanim dometom većim od 800 km, dva pogonska sistema kreiraju novu filozofiju. Kao eHybrid, Passat je električno vozilo koje aktivira svoj benzinski motor visoke tehnologije (TSI) kada je potrebno mnogo snage ili pak na dugim putovanjima, ali impresionira svojom niskom potrošnjom. Njemačko federalno ministarstvo za digitalne poslove i transport je obavilo istraživanje koje pokazuje da je 95 posto putovanja svih putničkih automobila u Njemačkoj kraće od 50 kilometara, kao i da ih je 99 posto kraće od 100 kilometara. Ovaj scenarij se može prenijeti i na druge evropske zemlje. To znači da se 99 posto putovanja u Passatu eHybrid može obaviti korištenjem samo električnog pogona.

Passat eHybrid uvijek kreće u električnom E-Mode modu (osim u uvjetima vanjske temperature niže od minus 10 stepeni), a razlog je to što baterija, koja je gotovo dvostruko veća s kapacitetom 19,7 kWh, za to rezerviše više energije nego inače. Passat se automatski prebacuje u Hybrid mod samo kad brzina premašuje 140 km/h ukoliko vozač zahtijeva više snage (kickdown) ili ako baterija ima premali preostali kapacitet za kontinuirani električni rad. Vozač može i ručno promijeniti mod ukoliko je to potrebno. Pored toga, na raspolaganju su mu četiri moda vožnje, a to su Eco, Comfort, Sport i Individual. Ovdje je Volkswagen značajno poboljšao i prilagodio svoju hibridnu strategiju. U Eco modu se Passat drži u E-Modeu, čak i pri snažnom ubrzanju, tako da se kreće praktično kao pravo električno vozilo. TSI motor se u Eco modu aktivira samo pri skoro punom opterećenju ili u slučaju veoma niskog nivoa baterije. Također, u ovom modu se to odvija bez promjene u niži stepen prijenosa, što osigurava da se TSI “uključuje” na veoma suptilan i efikasan način. Međutim, ako vozač odabere Comfort, Sport ili odgovarajuće konfigurisan Individual mod, može se spontano aktivirati promjena u niži stepen prijenosa pomoću papučice gasa, čime se dobija pristup punoj snazi TSI motora. Novi plug-in hibridni pogoni razvijaju 204 i 272 KS, a kod snažnije verzije eHybrida, snaga novog 1,5-litarskog TSI motora povećana je sa 150 na 177 KS. Kao što je već navedeno, električni motor napaja nova baterija kapaciteta 19,7 kWh, koja se na DC brzim punjačima može puniti snagom do 50 kW.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Asortiman pogonskih sistema dopunjen je blagim hibridnim pogonom (1,5 eTSI), turbobenzinskim motorima (2,0 TSI) i turbodizelskim motorima (2,0 TDI). Osnovnu verziju predstavlja blagi hibrid s 48-voltnom tehnologijom, koji razvija 150 PS i novi je u liniji proizvoda. Dva turbobenzinca isporučuju 204 i 265 KS, dok turbodizelski motori snage 122, 150 i 193 KS upotpunjuju ponudu. Već je navedeno da modeli Passata Variant s motorima snage 265 i 193 KS raspolažu i s 4MOTION pogonom na sva četiri točka, dok svi ostali modeli imaju pogon na prednje točkove.

Mnoštvo pomoćnih sistema za vozača

Passat Variant dolazi s nizom vrhunskih pomoćnih sistema. Ovisno o paketi opreme, oni uključuju opcioni ili standardni Park Assist Plus2, novu funkciju memorije za Park Assist i Park Assist Pro2 s daljinskom funkcijom. Osnovna funkcija sistema Park Assist Plus i Park Assist Pro je sistem koji je dostupan i u drugim Volkswagenovim vozilima i koji omogućava asistirano parkiranje, a moguć je i asistirani izlazak iz parking mjesta. U tu svrhu automobil preuzima kontrolu nad ubrzanjem, kočenjem i upravljanjem. Novost je funkcija memorije za poboljšani Park Assist Plus, tako da sistem snima posljednjih 50 metara vožnje te situaciju parkiranja. Manevri parkiranja se mogu pohraniti kada se automobil zaustavi. Međutim, kada dođe ponovo u ovu poziciju, sistem automatski nudi preuzimanje parkiranja. Neovisni izlazak iz parking mjesta je također omogućen, a moguće je pohraniti do pet parkirnih manevara. Daljinsko parkiranje je također novost. Koristeći Park Assist Pro i istoimenu aplikaciju, moguće je koristiti smartphone i putem njega upravljati Passatom, odnosno parkirati ga i isparkirati s parking mjesta. Pored toga, automobil je opremljen i drugim naprednim pomoćnim i sigurnosnim sistemima.

Iskustvo vožnje – moderan, bogato opremljen i udoban

Priznali ili ne, prvi vizuelni dojam, odnosno izgled, zapravo je ono što privlači “u startu”. Tako je i s novim Passatom, koji “uživo” ostavlja još impresivniji utisak nego kad se posmatra na fotografijama i snimcima. To se posebno odnosi na boju automobila prikazanog na našim fotografijama, u kojoj se zaista ističe sva njegova elegancija koja mami poglede. Unutrašnjost “čistog” dizajna je lijepo posložena, fizički je prostrana, ali je i svijetla što dodatno doprinosi osjećaju prostranosti i prozračnosti. Utjecaj svakako ima i panoramski krov, tako da je boravak u automobilu izuzetno ugodan i prijatan, kako u situacijama gradske gužve praćene nervozom, tako i u vožnji na dužim relacijama.

Putnici sjede u izuzetno udobnim sjedištima sa sasvim dovoljnim bočnim potporama. Business, Elegance i R-Line verzije standardno dolaze s novim ergoActive prednjim sjedištima, koja imaju mogućnost podešavanja lumbarne podrške i pneumatsku funkciju masaže s tri komore u naslonima. Sjedišta su napravljena od ArtVelours Eco moderne tkanine od mikroflisa. Opciono je moguće dobiti ergoActive Plus sjedišta opremljena funkcijom podešavanja u 14 smjerova, ali i 10-komornom funkcijom masaže u naslonima. Pored toga, tu je i aktivna funkcija klimatizacije, koja podrazumijeva grijanje i hlađenje sjedišta. Još naprednija prednja sjedišta ergoActive Plus presvučena su kožom i imaju automatsku klimatizaciju. Pored individualnih podešavanja, vozač i suvozač mogu aktivirati automatski mod, a senzori u sjedištima detektuju temperaturu i vlagu te na osnovu toga aktiviraju grijanje ili hlađenje.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Bez obzira na situaciju tokom putovanja, definitivno ćete se bolje osjećati kada se udobno smjestite u pomenuta sjedišta, uključite funkciju masaže i pustite omiljenu muziku putem sjajnog ozvučenja. Jednostavno, ništa vam neće pokvariti dan.

Veoma značajan dio u priči devete generacije Passata je njegova udobnost, koja je osjetno poboljšana u odnosu na prethodnika. Automobil nudi visok nivo udobnosti na dugim putovanjima, dok istovremeno pruža neutralne karakteristike upravljivosti. Ove performanse se dodatno mogu unaprijediti novim DCC Pro prilagodljivim sistemom kontrole šasije. Novi amortizeri s dva ventila omogućavaju znatno veći raspon između maksimalne dinamike i vrhunske udobnosti. Sa standardnim ovjesom i opcionim DCC Pro sistemom, Volkswagen je zaista uspio dodatno usavršiti karakteristike upravljanja i njegovu udobnost. Duže međuosovinsko rastojanje i izuzetno dobro izbalansirano upravljanje, značajno doprinose preciznim voznim karakteristikama.

Kada je opremljen s DCC Pro sistemom, Passat dolazi i s novopodešenim progresivnim upravljanjem, koje nudi još direktnije karakteristike odziva smanjenjem broja okretaja upravljača.

Dostupnost u BiH i cijene

Kao što je slučaj s novim Tiguanom, na informacije o dostupnosti i cijenama novog modela Passat Variant još malo ćemo sačekati, no uskoro će biti poznati i ti detalji.

KLIX

Komentar