Grad Trebinje
Republika Srpska

Novinari u Republici Srpskoj strahuju za svoje živote!

“Mi smo od sistema označeni kao sprodobe i neprijatelji”, poručili su novinari danas u Banjaluci.

Nepoznati vandali oštetili su automobile novinara urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića i EuroBlica i portala Srpska Info Nikole Morače. Zbog ovog događaja održana je pres konferencija ispred Palate predsjednika Republike Srpske.

Nikola Morača, rekao je da očekuje da ova istraga ima prioritet u policiji

“U policiji su rekli da će obići sve, na video snimkama jasno se vidi da ta osoba nije marila da li je neko snima ili ne. Stvarno osjećam ugroženost porodice, jer imam troje djece i suprugu. Iskreno se nadam da će policija ovu osobu uhvatiti vrlo brzo.

Aleksandar Trifunović, rekao je da se nakon 25 godina rada napad desio u porodičnom okruženju.

“Napad govori o mržnji. Stvorena je atomosfera da je otvoren lov na novinare i da novinarima može bilo ko nešto da uradi, da ih napadne. Mi smo od sistema označeni kao sprodobe i neprijatelji. Naša imovina je najmanje bitna, da smo bili u tim autima ko zna šta bi se desilo”, rekao je Trifunović.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital i predsjednik Kluba novinara Banjalukarekao je da je u Republici Srpskoj stvorena atmosfera linča.

“Nikada se novinari ne trebaju tako ophoditi prema Miloradu Dodika. Provođenjem kriminalitacije kelevete želi se oduzimati novinarima oprema, zatvarati novinare. Bilo kojem novinaru u ovoj zemlji, bilo kojem aktivisti ili bilo kojem kričaru, ukoliko se nešto desi, ukoliko nekome padne dlaka sa glave, mi ćemo za to direktno smatrati odgovornim Milorada Dodika i Sinišu Karana, ministra unutrašnjih poslova. Ovo ej sve prešlo granicu. Ovdje novinari strahuju za svoje živote. Nedavno je bio poušaj atentana na Vladimira Kovačevića”, istakao je Vukelić.

Dodaje da je ovo stvarno otišlo predaleko.

“Mi smo meta za bilo kojeg građanina, bilo koga ko vjeruje u njihovu ideologiju koju su oni stvorili. Sad su novinari i aktivisti predstavljeni kao novi neprijatelji u Republici Srpkoj”, istakao je Vukelić.

Podsjetio da je desetine zahtjeva poslano sa raznih adresa da se povuče ovaj zakon koji je u Nacrtu.

“Ovo je bitka svih građana. Porazno je da akademska zajednica nema javni stav. Gdje je ta pamet kad su ljudska prava ugrožena. Oni su se sakrili iza svojih katedri. Mali je broj ljudi koji je protiv ovoga. Sve kolege koji su za ovo trebaju to javno reći”, istakao je Vukelić.

Ističe da se novinari boje da će biti kažnjeni kad budu govorili istinu.

Komentar