Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

NOVITETI NA IZBORIMA Glasačke kabine okrenute ka biračkom odboru i posmatračima treba da spriječe krađu glasova

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu usvojila više podzakonskih akata za sprovođenje opštih izbora 2. oktobra, među kojima i Pravilnik o sprovođenju izbora.

Ovim pravilnikom je propisano uvođenje novina na izborima, uključujući i tu da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

Predsjednik CIK Suad Arnautović objasnio je da je ova novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba instituta pomoći druge osobe pri glasanju.

– Ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača, uvode se ovjera glasačkih listića posebnim štambiljem, posebna procedura pomoći druge osobi pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta, te neke druge tehničke novine – rekao je Arnautović na sjednici Komisije.

Prema njegovim riječima, cilj ovih intervencija jeste da proces na biračkom mjestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Arnautović kaže da će na ovogodišnjim izborima prvi put biti uvedena elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

– Radi se o potpuno novom, digitalizovanom načinu prijave putem veb servisa CIK – precizirao je Arnautović i dodao da je ova novost u izborima pripremljena uz finansijsku pomoć OEBS.

Protiv Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska, kojim se uvodi obaveza dostavljanja dokaza o tačnoj adresi glasača u inostranstvu, glasao je član Komisije Vlado Rogić, navodeći da se time proširuje Izborni zakon BiH.

– Izborni zakon tačno je naveo šta birači iz inostranstva treba da podnesu, a toga nema u zakonu. Niko nam ne može dati za pravo da proširimo pravilnikom uslove propisane zakonom. Zakonitost i zaštitu treba tražiti na drugim mjestima, a ne uvođenjem novih uslova koji nisu propisani zakonom – rekao je Rogić.

Traženje vjerodostojnog dokaza o tačnoj adresi glasača podržala je član Komisije Irena Hadžiabdić, ističući da CIK na to obavezuju zahtjevi Agencije za zaštitu ličnih podataka, sudske presude i veliki broj manipulacija na prošlim lokalnim izborima.

Član Komisije Vanja Bjelica Prutina predložila je, a ostali članovi, osim Rogića, prihvatili da umjesto kopije glasači iz inostranstva dokaze o identitetu ili izbjeglički karton dostave skenirane, fotografisane ili u drugoj elektronskoj formi.

Povezane vijesti

Prepuna sala na tribini Liste za pravdu i red

admin

Trebinjci za “Jadran Trebinje” o Dodikovoj posjeti Vladimiru Putinu (Video)

admin

Istraživanje Faktor Plus: Trivićeva ispred Dodika, Cvijanovićeva ispred Šarovića

admin

Dodik: Aerodrom u Trebinju se mora uraditi

admin

Trivić: Pobjeda za bolju Srpsku (VIDEO)

admin

Milan Stevanović Piksel za Srpskainfo: Nema sigurnih glasova, novac ništa ne garantuje, šatori su zastarjeli

admin