Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Novogodišnja odluka: Mladi politikolog NAPUŠTA BiH, a evo šta je poručio pred odlazak

Mladi politikolog Darko Kuzmanović planira da napusti BiH i odseli u inostranstvo, a zašto se odlučio na ovakav korak objasnio je, na neki način, u nedavnoj objavi na svojoj Fejsbuk stranici.

iko nije tako omražen kao onaj koji govori istinu”, poručio je Kuzmanović, citirajući velikog antičkog filozofa Platona.

– Često se u ovoj zemlji govori da struka ćuti, da je nedovoljno angažovana i nesposobna, da živi u svojoj zoni komfora i da ne želi da se „uključi“. Međutim, malo ko se od kritičara „inertnosti“ struke zapitao koliko je danas zapravo teško biti profesionalac i govoriti istinu, naročito kada su u pitanju društvena i politička događanja – napisao je Darko Kuzmanović.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Danas, baš kao i u vrijeme starih Grka, navodi Kuzmanović, “skoro niko o sebi ne voli čuti istinu, naročito ako je u pitanju kritika koja se, po automatizmu, tretira kao napad na vlastitu ličnost.”

– Oni koji imaju šta da kažu, ćute ili su zaćutali, jer je njihovo mišljenje postalo nebitno i irelevantno za postojeću društvenu stvarnost u kojoj živimo. Stručnjaci i istinski intelektualci se zbog toga što jesu, od strane onih kojima se ne sviđaju, svakodnevno nazivaju plaćenicima, stranim agentima, soroševcima i hohštaplerima dok prava istina u suštini leži u njihovom strahu od (ne)znanja i strahu od boljeg od sebe – navodi Darko Kuzmanović.

On upozorava da je “hiperprodukcija gluposti i rijalitija” učinila je da se racionalnost i inteligencija tretiraju kao „pametovanje“, „presipanje iz šupljeg u prazno“ i „mlaćenje prazne slame“.

– U takvoj situaciji intelektualci i stručnjaci radije biraju da se povuku u vlastite odaje i žive sami sa svojim znanjem, nego da budu diskriminisani, omalovažavani i ponižavani od strane neuke mase, raznih stranačkih botova, idolopoklonika, podkapacitiranih političara i na kraju, što je najtragičnije – samih institucija – naveo je Kuzmanović.

Nisam siguran da je iti jedno drugo društvo osim našeg u stanju da, na tako efikasan način, čoporativno omalovažava i obezvređuje mišljenje i znanje sjajnih ljekara, arhitekata, profesora, politikologa, filozofa… a da se onda, tako cinično i hinjski, isto to društvo, čudi što struka odlazi i što su pametni zaćutali a budale progovorile – poručio je Darko Kuzmanović .

Komentar