Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

O banjalučkoj Savamali i u NSRS: “Bageri su nasrnuli na narod u BL” (Video)

O slučaju banjalučke “Savamale”, protestu građana protiv bagera koji su rano jutros u centru grada počeli gradnju pristupnog puta u centru Banjaluka ka bivšem Kinu Kozara i mjestu na kojem investitori žele da naprave Cinema tower oštro se polemisalo i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik Nebojša Vukanović kasnio je na zasjedanje i raspravu o Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS za 2021. godinu. Čim je stigao zatražio je riječ, ali i podršku od kolega narodnih poslanika da odu 100 metara dalje od Narodne skupštine na mjesto na kojem su okupljeni građani u namjeri da spriječe rad bagera.

“U ovom trenutku 100 metara odavde se dešava nasilje, tajkuni ovog grada, moram reći to otvoreno uz podršku gradonačelnika Stanivukovića koji me jako razočarao, sad su bagerima nasrnuli na narod. Ja sam bio tamo sinoć u ponoć, to je sramno što se događa u to ste svi umješani”, rekao je Vukanović napominjući da “iza svega stoji Čedo Savić, bivši direktor ZIBL-a koji je uništio tu instituciju”.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić, Vukanovića je pokušao prekinuti ističući da o svemu može govoriti u okviru redovne diskusije, kada zatraži riječ, na šta mu je Vukanović oštro odgovorio da nema vremena za redovnu diskusiju.

“Bageri su nasrnuili na narod”, uzviknuo je Vukanović pozivajući ministarku za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenku Golić da ustane.

“Zaista sam zaprepaštena koliko poslanik Vukanović ništa ne zna. Da bi se u jednoj lokalnoj zajednici moglo nešto graditi prije toga mora da bude usvojen sprovedbeni planski dokument. Grad Banjaluka odnosno odbornici Gradske Skupštine, usvojili su regulacioni plan gdje se nešto može graditi. Izdali su dozvolu na osnovu regulacionog plana”, istakla je Golićeva poručujući Vukanoviću kako “pojma sa životom nema”.

“Grad Banjaluka, odjeljenje, je izdalo građevinsku dozvolu na koju svako ima pravo da se žali. Ministarstvo samo cijeni ima li regulacioni plan, postoji li sprovedbeni planski dokument, da li je procedura ispoštovana, da li je tu nešto treba graditi. Ministarstvo i Vlada nikakve nadležnosti nemaju sa sprovedbenim planskim dokumentima, čak od nas ne traže ni mišljenja”, rekla je Golićeva tvrdeći kako to i nije tema za Narodnu skupštinu već za lokalni parlament, ali i napominjući da svaki građanin, ukoliko smatra da regulacioni plan krši ustavnost i zakonitost može da podnese apelaciju Ustavnom sudu.

N1

Komentar