Grad Trebinje
Trebinje

Obilježen Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu “Antifašizam je jedna od najvećih tekovina civilizacije”

Povodom 4. oktobra Dana oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu danas je na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma položeno cvijeće i odata počast žrtvama fašizma.

Rajko Ćapin, predsjednik SUBNOR je naveo da se na današnji dan evociraju uspomene na značajne događaje i pretke koji su zajedno sa borcima iz cijele bivše Jugoslavije, vođeni idealom pravde i slobode pobijedili nadmoćnijeg fašističkog okupatora.

-Tom prilikom podarili su nam slobodu, dostojanstvo, mir i napredak u jednoj prosperitetnoj zemlji kakva je bila Jugoslavija. Mnogi misle da je njihova žrtva bila uzaludna, međutim, nije tako. Njihova žrtva je bila ogromna, a nikako uzaludna, Ta ideja, klica antifašizma, koja se tada zametnula se njeguje i danas i to je obaveza svih nas. Kao najveća i najznačajnija tekovina civilizacijskog svijeta je nešto što je neuništivo, univerzalno i svevremeno – istakao je Ćapin.

On je podvukao da je Trebinje „grad heroj“, prema broju učesnika i broju poginulih u Drugom svjetskom ratu, te da se u odnosu  na broj stanovnika, nalazi među prvim gradovima koji su podarili najveće borce u NOR-u i dali svoje živote za slobodu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao ponos što smo bili dio antifašističke koalicije koja je zadala veliki udarac najvećem zlu 20. vijeka nacional-fašističkoj ideologiji.

– Mir  je naše opredjeljenje i za budućnost, a sloboda je  najviši ideal za koji ljudski rod živi- istakao je Ćurić.

Cvijeće na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma, položile su I delegacije SUBNOR iz Stoca I Mostara, grada Trebinja,Socijalističke partije I potomci žrtava fašizma.

srpskainfo.com