Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Obilježen Dan Vojske RS (Foto)

Parastosom poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja i posjetom spomen sobi danas je u Trebinju obilježen Dan Vojske RS.

Dejan Bodiroga, predsjednik trebinjske Boračke organizacije je istakao da je Vojska RS osnovana prije 29 godina i da je to  bila jedna junačka i u istoriji srpskog naroda možda i najjača vojska.

„Trebinjska brigada je svoj ratni put izvodila isključivo u odbrambenom dejstvu od  države Hrvatske, dala je veliki doprinos, sačuvala grad, sve institucije i narod. Trebinjska brigada nije imala rezervni položaj, rezervni položaj su bile porodice i zato ih je sačuvala jednom velikom hrabrošću, srcem i velikom odgovornošću svih oficira koji su ih vodili“, rekao je Bodiroga.

bodiroga.jpg (275 KB)

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakao da obilježavanjem Dana Vojske RS pokazujemo i potvrđujemo da ne blijedi sjećanje na sve one koji su dali svoje živote za stvaranje RS.

„Isto tako iskazujemo poštovanje i podršku za cjelokupnu boračku populaciju – za demobilisane borce, porodice poginulih boraca, ratne-vojne invalide. Grad Trebinje ulaže napore, zaista, kroz različite programe podrške prema ovim navedenim kategorijama kako bi se iznašla rješenja za njihove probleme i potrebe. Naravno ne možemo očekivati da se sve potrebe i problemi riješe odjedanput ali evo i sama posjeta predsjednika Boračke organizacije gospodina Savčića Trebinju, prije nekoliko dana, potvrdila je da Grad Trebinje izdvaja značajna sredstva i ima programe za boračku populaciju kakve nema ni jedna lokalna zajednica u Srpskoj.I to može biti jedna vodilja da Grad Trebinje dodatno radi da se nadograđuju postojeći programi“, naveo je Bošković.

On je naglasio da je u ovim izazovnim vremenima potrebno jednistvo te da se zajednički kreira sistemski pristup pomoću koga je moguće odgovoriti sadašnjim i budućim izazovima ovih kategorija.

Miodrag Novokmet, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu je rekao da je 12. maj jedan od najznačajnih datuma u istoriji srpskog naroda, dan kada je 1992. godine formirana Vojska RS.

„Ta vojska i narod su tada krenuli u odbranu svojih ognjišta i svog naraštaja. Želimo našim potomcima i budućim generacijama da prenesemo i da se nikada ne zaboravi hrabra odbrana i junaštvo naših boraca koji su stvorili slobodu i odbranili RS“,naveo je Novokmet.

Cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991-1996. godine položile su delegacije Boračke organizacije, Grada Trebinja, Policijske uprave,Specijalne brigade policije Treći odred, Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“, Trećeg pješadijskog puka, Udruženja 65. zaštitnog motorizovanog puka i Udruženja prve gardijske motorizovane brigade.

IMG_20210511_102729.jpg (297 KB)
IMG_20210511_102626.jpg (285 KB)
IMG_20210511_102704.jpg (301 KB)
IMG_20210511_102604.jpg (287 KB)
IMG_20210511_102807.jpg (305 KB)