Grad Trebinje
Hercegovina

Obilježena 31 godina od formiranja Hercegovačkog korpusa (VIDEO)

U Bileći je obilježena 31 godina od formiranja Hercegovačkog korpusa. Više od 2.200 boraca ovog Korpusa dalo je život u odbrani Republike Srpske.

Sa ciljem da se obrani Hercegovina i srpski narod, 19. maja 1992.godine u Bileći je formiran Hercegovački korpus.

– Bilo je to teško vrijeme za hercegovački živalj. JNA se povukla, ostao narod nezaštićen u nedoumici i strahu i onda slava bogu pojavila se jedna grupa odvažnih oficira sa svojim narodom odlučni da brane Hercegovinu i tako je nastao korpus – kaže Veselin Vujović, predsjednik Boračke organizacje opštine Bileća.

Petko Zvijer, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca opštine Bileća, naglašava značaj korpusa u ratnom vihoru.

– Korpus je značio za odbranu srpskog naroda na cijeloj Hercegovini i šire, zato je i stvorena i Republika Srpska na osnovu toga naroda koji je ustao za borbu – tvrdi Zvijer.

Najveći odziv u vrijeme mobilizacije na samom početku Odbrambeno-otadžbinskog rata bio je upravo u Hercegovini. Korpus je brojao oko 21.000 vojnika. Veliki doprinos u komandi i odbrani tada su dali i školovani oficiri.

-Ti ljudi su se odazvali i došli su sa svih strana u svoja mjesta rođenja i dali su sebe u formiranju jedinica da bi odbranili srpski narod od hrvatsko-muslimanskih formacija – naglasio je pukovnik Milutin Majkić.

Braneći liniju fronta dugačku oko 500 kilometara, u brigadama Hercegovačkog korpusa život je izgubilo 2. 211 boraca.

-Hercegovački korpus možemo pamtiti po svim ofanzivama od Lukavice, deblokade Sarajeva, Drinskih ofanziva, tako da Hercegovački korpus bolje pamte naši neprijatelji nego mi – istakao je Dejan Bodiroga, predsjednik Boračke organizacije grada Trebinja.

Povodom 31 godine od formiranja Hercegovačkog korpusa, služen je parastos u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, a položeni su i vijenci na Spomenik palim borcima Odbrambeno otadžbinskog rata u Bileći.

Komentar