Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Obilježeno 76 GODINA OD OSLOBOĐENJA TREBINJA u Narodnooslobodilačkoj borbi

Polaganjem cvijeća na Spomenik palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u gradskom parku, u Trebinju je danas obilježen Dan oslobođenja grada u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Cvijeće na spomenik položile su delegacije Grada Trebinja, SUBNOR-a Trebinje, udruženja boraca NOR-a iz Stoca i Socijalističke partije.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin kazao je da je 4. oktobar veoma važan datum u istoriji grada i naših naroda, koji su nam, žrtvujući svoje živote, podarili ono najsvetije – slobodu. Antifašizam i sloboda, dodao je Ćapin – ni danas nemaju alternativu.

nor-dan-oslobodjenja-trebinja.JPG (260 KB)

„Fašizam se, nažalost, u raznim oblicima pojavljuje i danas, ali pojave kao što su homofobija, rasizam i netolerancija – oštro moramo da spriječimo i reagujemo odmah u njihovom začetku kako ne bismo došli u situaciju da dovodimo u pitanje nešto što su naši preci krvlju stvorili i odbranili“, poručio je Ćapin.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak podsjetio je da je na današnji datum, prije 76 godina, okončana jedna od najmračnijih epizoda u istoriji naroda koji su živjeli na ovom prostoru. Danas se, dodao je Banjak, prisjećamo poginulih boraca i brojnih nevinih žrtava.

nor-dan-oslobodjenja-trebinja-2.JPG (136 KB)

„Ali smo dužni da se prisjetimo i dubokih ideoloških i međunacionalnih podjela, koji su ovaj sukob, sam po sebi tragičan, učinili još tragičnijim. Ako iz događaja koji danas obilježavamo treba da izvučemo neku poruku – onda bi to morala da bude naša trajna opredijeljenost da čuvamo mir. Ali i ujedno da se borimo protiv najvećeg neprijatelja mira – a to je fašizam u svim svojim pojavnim oblicima i varijantama“, kazao je Banjak.

Dan oslobođenja Trebinja u Narodnooslobodilačkoj borbi uspomena je na 4. oktobar 1944. godine, kada kada su Deseta hercegovačka i Druga dalmatinska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije nakon teških borbi oslobodile grad.

Radio Trebinje