Grad Trebinje
Region

Objavljeno kolika je prosječna plata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Prosječna mjesečna neto plata u drugom kvartalu 2023. iznosila je 1140 eura, prema podacima servisa MojaPlaća. To je 16 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Medijalna plata bila je nešto niža, 1030 eura, što znači da većina radnika ima manju platu od navedenog prosjeka.

Zanimljivo je, međutim, kako su plate u drugom kvartalu ove godine rasle, gledano po županijama.

Najveći rast plaća zabilježen je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čak 27 posto. Prosječna plata u ovoj županiji tako iznosi 1073 eura, dok je lani u istom razdoblju iznosila 843 eura, piše Net.hr

Druga županija u kojoj je zabilježen najveći rast plata, 24 posto, je Međimurska županija (rast s 959 eura lani na 1185 eura u drugom kvartalu ove godine).

Na trećem je mjestu, s rastom od 23 posto, plata u Virovitičko-podravskoj županiji, koja je s 900 eura lani porasla na 1050 eura u drugom kvartalu ove godine.

Skok od 22 posto bilježe i Ličko-senjska županija te Varaždinska županija gdje su prosječne neto plate porasle na 1011 eura neto odnosno, 1108 eura neto.

Dalje na listi nalaze se Karlovačka županija (+21 posto) gdje je prosječna plata narasla na 1061 euro, Krapinsko-zagorska županija (+20 posto) s prosječnom neto platom u drugom kvartalu od 1035 eura, te Šibensko-kninska, Osječno-baranjska i Zadarska županija, gdje su plate u drugom kvartalu rasle 19 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine te sada redom iznose 1018 eura, 1026 eura odnosno, 1054 eura.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji plate su rasle 17 posto pa tako ovdje sada prosječna mjesečna neto plaća iznosi 1050 eura u odnosu na 900 eura u drugom kvartalu prošle godine.

Na donjoj polovici ljestvice nalaze se županije u kojima su plaće u drugom kvratalu u odnosu na isto razdoblje lani rasle nešto manje odnosno, u rasponu od 14 do 16 posto.

Tu prednjače Primorsko-goranska, Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska županija (rast plata od 16 posto) s prosječnim neto platama koje sada iznose 1068 eura, 929 eura odnosno, 1069 eura.

Rast je još manji u Zagrebačkoj, Istarskoj, Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu te iznosi 15 posto. Tako je u drugom kvartalu ove godine prosječna plata u Zagrebačkoj županji 1103 eura, Gradu Zagrebu 1261 euro, Istarskoj županiji 1079 eura te u Sisačko-moslavačkoj županiji 961 euro.

Tako su plaće u Vukovarsko-srijemskoj te Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje vrlo niske – 929 eura, odnosno 961 euro, unatoč ukupnom prosječnom rastu plata.

Najmanje su plate, a ujedno i one s najmanjim rastom u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje su rasle svega 10 posto pa sada iznose u prosjeku 944 eura te u Požeško-slavonskoj županiji (rast od svega 8 posto te prosječna plata u drugom kvartalu od 882 eura).

“Plate su u pravilu više rasle u onim županijama koje su imale niže prosječne plate”, pojašnjava za Net.hr. Antonija Bušić-Crnković s portala MojPosao koji vodi statistiku rasta plaća putem servisa MojaPlaća.

Bušić-Crnković dodaje da to nije jedini pokazatelj te pojašnjava da su više rasle plate i radnicima bez iskustva (za 17 posto), nego radnicima s više iskustva. Konkretno, onima koji imaju 6 do 10 ili više godina iskustva plate su rasle 12 posto.

Plate su više rasle i radnicima sa srednjom stručno spremom (17 posto) nego onima s visokom stručnom spremom (13 posto).

“Niže plate imaju zaposlenici malih tvrtki nego onih velikih, i upravo su njima više rasle plate: 19 posto u tvrtkama do 10 zaposlenika i 18 posto u tvrtkama do 20 zaposlenika, a 13 posto u tvrtkama s 250 do 1000 zaposlenika. Plate u privatnim domaćim tvrtkama, koje imaju niže plate od stranaca, rasle su 19 posto, a u stranim privatnim tvrtkama 12 posto.

Tako da, neko pravilo bi bilo: što je niža plata bila, to je više rasla”, kaže Bušić-Crnković koja smatra da je riječ o prilagodbi poslodavaca inflaciji odnosno, da su nastojali nadoknaditi radnicima s najnižim primanjima, to jest onima koji su najviše trpjeli u inflaciji.

“Tako je i rast plata u pojedinim županijama naprosto odraz veće slike rasta plata, a ne nešto specifično za same županije”, zaključuje.

Povezane vijesti

CIK BiH raspisao konkurs, traži 12.000 ljudi

admin

TRAŽITE POSAO? Pogledajte šta se nudi ove sedmice

admin

Želite poslovnu promjenu i izazov? Puno je prilika, nude se odlične satnice, plaćen smještaj, društvene aktivnosti za kolektiv…

admin

Tražite posao? Dubrovački vrtovi sunca nude više pozicija, pogledajte uslove…

admin

Hotel Nar zapošljava sobaricu

admin

JU ZZZ RS – Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 30.5.2024. godine

admin

Komentar