Grad Trebinje
Republika Srpska

O’Brien: Znamo zašto je Dodik nervozan

U Komitetu za vanjske poslove američkog Senata saslušan je kandidat za poziciju Pomoćnika državnog sekretara SAD-a i voditelja Ureda za Evropu i Evroaziju James O’Brien. Višedecenijski službenik američke administracije i jedan od najboljih poznavalaca Balkana, posebno Bosne i Hercegovine poslao je tokom saslušanja direktnu poruku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Na pitanje senatorice Jeanne Shaheen koja je i predsjedavajuća Podkomiteta za Evropu o tome kako zastaviti Milorada Dodika i retoriku koja ide protiv Bosne i Hercegovine, O’Brien je imao više nego direktan odgovor s naznakom da ne smije sve reći javno.

“I to je nešto o čemu bismo trebali razgovarati i u drugom okruženju (na zatvorenom dijelu sjednice op.a.). Ali Milarad Dodik kontroliše vlast u dijelu Bosne. On želi da kontroliše resurse i svo pokroviteljstvo koje proizilazi iz tih resursa u tom području. Dakle, imamo mogućnost da smanjimo njegovu kontrolu nad novcem. To je dijelom ono što ga tjera da osporava državne procese. Mislim da mu sa našim evropskim kolegama, sa visokim predstavnikom za implementaciju Dejtona, jasno stavljamo do znanja da je to što radi neprihvatljivo, da će za to biti jasne posljedice i da treba početi da se povlači iz ovih pozicija. Vojna sila koja se tamo nalazi je kritična za sigurnost. Mislim da smo jasno stavili do znanja da je tu pod EUFOR ili kao NATO. Tu je u nekom svojstvu, bez obzira na sve, i njihovo prisustvo je neophodno”, rekao je O’Brien.

Tokom ovog saslušanja saslušanja je i kandidatkinja za ambasadoricu SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes za koju je Shaheen također imala pitanje vezano za BiH iz perspektive Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“SAD ostaju posvećene, kao što znate, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i očigledno Daytonskom okviru jedne zemlje, dva entiteta i tri izborne naroda, i ako budem potvrđena, radit ću s hrvatskom Vladom na angažiranju Bosne i Hrvata i njihovih kolega da podrže njihovu reformu upravljanja. Dakle, ja bi bila taj kanal između hrvatske Vlade i Hrvata u Bosni i Hercegovini”, kazala je Rayes.

Senat će nakon ovog saslušanja imati još jednu raspravu i glasanje o nominacijama, te će nakon toga svoju odluku poslati na plenarnu sjednicu Senata koji će onda dati i finalno odobrenje kako bi nominovani kandidati mogli preuzeti svoje pozicije.

N1

 

Komentar