Grad Trebinje
Republika Srpska

OC Jahorina ne može otplaćivati obveznice od 27,8 miliona KM

Olimpijskom centru „Jahorina“ kasni snijeg ove sezone teško će pomoći da se izvuče iz prezaduženosti. Pored stotina miliona bankarskih kredita, „Jahorina“ samo po osnovu tri emisije obveznica duguje 27,8 miliona maraka, koje prošle godine, kao i rate kredita, nisu bili u stanju redovno otplaćivati.

Konkretno, Olimpijski centar je imao prvu emisiju obveznica još 2011. godine kada su emitovane obveznice vrijedne 15 miliona maraka.

Druga emisija vrijedna 10,3 miliona KM uslijedila je 2017. godine, a posljednja teška sedam miliona maraka, dvije godine kasnije, odnosno 2019. godine.

Preostali dug „Jahorine“ po osnovu prve emisije iznosi 11,1 milion KM, dok su za drugu dužni 8,4 a za treću  8,2 miliona maraka.

Takođe, prema našim saznanjima u 2023. godini je Olimpijski centar kasnio sa otplatom anuiteta po osnovu prve i druge emisije obveznica.

Važno je napomenuti da je sve tri emisije obveznica podržala Investiciono razvojna banka Republike Srpske.

Istovremeno,  kako je CAPITAL već pisao IRB je „Jahorini“ ranije izlazila u susret u više navrata, te su im pored konverzije nedospjelih anutiteta iz prve emisije obveznica prolongirali tada dospjela potraživanja na 2030. godinu.

Da situacija bude gora i da sve ima politički prizvuk, a ne ekonomsku opravdanost pokazuje odluka Investiciono – razvojne banka da u oktobru 2019. godine kupi sve obveznice OC „Jahorina“ u iznosu od sedam miliona maraka, iako joj Olimpijski centar ni ranije nije redovno plaćao obaveze po osnovu ranije kupljenih obveznica, zbog čega je morala da podnese tužbu.

CAPITAL je takođe objavio i da je Republika Srpska nedavno dala saglasnost da se garantuje za najnoviji kredit Olimpijskog centra u iznosu od 15 miliona maraka koji će, kako je navedeno, biti iskorišten za za finansiranje infrastrukturnog projekta izgradnje jezera Skočine, kao i za rekonstrukciju i izgradnju novog sistema za vještačko osnježavanje „Skočine“.

Donositelji odluke o garanciji nisu marili za činjenicu da su „Jahorini“ nedavno bili blokirani računi jer nije mogla da izmiruje ni postojeće obaveze.

Procjenjuje se da je OC od banaka do sada uzeo oko 200 miliona maraka.

CAPITAL: Bojana Ninković

Komentar