Grad Trebinje
Estrada i Jet Set

“Oči bez duše” Još jedna glumica optužuje Branislava Lečića za užasno seksualno nasilje kad je imala SAMO 18 GODINA

Merima Isaković poslije više decenija iznijela je stravične tvrdnje o glumcu Branislavu Lečiću, pa ga je, poput koleginice Danijele Štajnfeld – optužila za silovanje.

Merima Isaković je u ispovijesti za Nedeljnik prvi put javno iznijela tvrdnje da ju je Branislav Lečić seksualno napastvovao.

– Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osjećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspije umreću noćas. Uživa u mom strahu. Osjećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. “Opraštam ti”, rekla sam mu tada, prije četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći šta se desilo”. Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovijest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja – istakla je ona za Nedeljnik.

Merima Isaković dala je ispovijest i za Serbian Times. Glumica, koja je sa 16 i po godina upisala Akademiju i ostvarila više briljantnih uloga, doživjela je stravičan udes kad je imala samo 21 godinu i ostala nepokretna. Danas živi u Novom Zelandu, radi kao psiholog, ali pamti dešavanja iz Srbije.

Ovdašnju javnost trenutno potresa priča glumice Danijele Štejnfeld, koja je optužila za silovanje svog kolegu Branislava Lečića. Glumica je najprije podsjetila na tragediju vezanu za seksualno nasilje koja se dogodila sedam godina prije nego što je slučaj Lečića odjeknuo u javnosti.

– Tragedija je buknula kada je 26. jula 2014. godine petnaestogodišnja Tijana Jurić silovana, brutalno mučena i ubijena. Osim osude monstruoznog ubice, nije dovoljno učinjeno ni tad, a ni prije toga da se pomogne žrtvama najstravičnijeg nasilja, kao ni njihovim roditeljima, da se probudi svijest u javnosti, da se organizuje stručna pomoć. Nedavno je otkriveno da je učitelj glume Mika Aleksić, držao školu glume u kojoj je seksualno i mentalno zlostavljao učenike. Sada se eto, mlada glumica, Danijela Štejnfeld, odlučila na očajnički potez izlaganja svog dramatičnog iskustva, ne bi li spasila djecu koja su pozvana da iz Aleksićeve tragične škole glume pređu u ruke drugog nasilnika – rekla je ona.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

– Vjerujem da je ovo bila zastrašujuća vizija Danijele Štajnfeld, a da je njena ispovijest njen iskreni motiv da spriječi dalja silovanja. Nije prvi put da čujem o nasilnim postupcima Branislava Lečića. Ja to ponašanje znam. Voljela bih da mogu da vjerujem da je ovo posljednji put – rekla je Isakovićeva, a onda nastavila o ponašanju javnosti u ovom slučaju, koji još uvijek nije završio na sudu.

– I onda je dio javnosti dočekao na nož. U nemoralnom napadanju žrtava silovanja učestvuju i neke neartikulisane spisateljice koje se ne mogu nazvati novinarima, jer poštujem novinarstvo kao glas i savjest javnosti, te vidim da zlurade članke nisu mogli napisati novinari. Zapanjujuće je da taj dio javnosti pokušava da iz sve sile iskopa neke priče koje Danijelin život i ponašanje boje u lošem, pa čak i gnusnom svjetlu. Na stranu da ostavimo mogućnost da su te njihove optužbe Danijelinog ponašanja istinite ili lažne. Istovjetno ponašanje dijela javnosti je bilo poslije ispovijesti učenica i učenika iz Aleksićeve skole glume. Napali su ispovijesti žrtava ogavnim riječima koje se ponavljaju i sada u slučaju Danijele Štejnfeld – šta je do sada čekala da to ispriča? Koji su njeni motivi? Šta je tražila to je i dobila – prokomentarisala je Merima.

FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ / RAS SRBIJA

– Da li ovako ogromni napori da okaljaju Aleksićeve žrtve, a sada i Danijelu, znače da ovi koji veoma glasno podržavaju Lečića, smatraju da je dozvoljeno silovati osobu ako ona nosi provokativne majice i igra u erotskim scenama? Još je nešto, izuzetno značajno, skriveno u njihovom ogromnom naporu da okaljaju Danijelu, a to je da te javne sudije praktično daju dozvolu da Danijela bude silovana, zbog navodno nepriličnog javnog slikanja jedne glumice?! Time implicitno priznaju da vjeruju da je Lečić počinio silovanje – rekla je ona.

– Nekoliko žrtava Aleksićevog silovanja se postepeno javilo pa je bilo izloženo vrijeđanju u javnosti. Merima navodi da to otvara pitanje: koliko je skrivenih žrtava koje nemaju smjelosti da izađu u javnost jer se boje da će biti razapeti? Da li je svijest velikog dijela javnosti tako zastrašujuće niska? Nažalost nije prvi put da, što i Njegoš reče, pučina bezumno sudi – zaključila je ona.