Grad Trebinje
Republika Srpska

Od nove školske godine: Prepoznavanje nadarenih učenika u Srpskoj

U školama Republike Srpske od nove školske godine, u saradnji sa Društvom psihologa Srpske, intenziviraće se prepoznavanje nadarenih učenika i podsticati razvijanje njihovih talenata, izjavila je novinarima u Banjaluci ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je rekla da će navedene aktivnosti biti realizovane kroz projekat “Podsticaj timovima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima za rad sa talentovanom i darovitom djecom u školama Srpske” za koji je danas potpisala Protokol o saradnji sa Društvom psihologa Srpske.

Ona je navela da taj projekat ima za cilj razvijanje profesionalnih kapaciteta sa nastavnim osobljem i stručnim službama u školama, kako bi se određenim mehanizmima pružila podrška nadarenoj djeci da budu što bolja.

Trivićeva je podsjetila da je Ministarstvo u ovoj godini organizovalo prvi talent kamp, koji je okupio 350 učenika osnovnih i srednjih škola koji su pokazali izrazite vještine i nadarenost.

– Od nove školske godine očekujemo i intenziviran rad na programima profesionalne orijentacije. Smatramo da moramo biti podrška našim učenicima i njihovim roditeljima, da im pomognemo da otkriju u čemu su oni najbolji – dodala je Trivićeva.

Predsjednik Društva psihologa Srpske Dijana Đurić istakla je da podsticanje darovitosti i kreativnosti kod djece ima veliki društveni značaj.

– Zato trebamo ulagati kroz djecu, kroz učenike koji pokazuju određene sposobnosti i talente, zapravo i u budućnosti naše Republike – istakla je Đurićeva. 

Komentar