Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

“Od obadanja, preko snaše, do balavca i majmuna” Skupštinski rijaliti se nastavlja (Video)

„Šta se ti, majmune, dereš“? „Alo, momak“, „Izađi napolje, balavac“.“ Nemoj ođe da se obadaš“, „Prema tome, malo sad langsam, da i ja kažem“.

Možda ste i vi na prvu pomislili kako je ovo vokabular iz nekog rijaliti šoua, ali na žalost, niste u pravu.

Ovim riječnikom se u najvišem zakonodavnom domu u Republici Srpskoj jedni drugima, i građanima ove Republike, obraćaju narodni poslanici i visoki funkcioneri čija primanja su i do tri ili četiri puta veća od prosječne plate u Srpskoj.

Iako je i prošli saziv parlamenta Srpske bio daleko od idealnog zbog uvreda, svađa, te sjednica koje su nekada bile na rubu fizičkog obračuna, ovaj sadašnji saziv do sada je pokazao da se može i gore.

Već na prvoj konstitutivnoj sjednici NSRS novog saziva, koja je održana 15. novembra prošle godine, a predsjedavala poslanica Nataša Radulović, javnost je ostala šokirana njenim višečasovnim nastupom na sjednici i u programu uživo.

Radulovićeva, ne samo što nikoga nije persirala, već se poslanicima obraćala sa „sjedi dolje“, „nemoj ođe da se obadaš“, „alo, momak“.

Kada tome dodamo svađe sa pojedinim poslanicima koji su se javljali za riječ, prijetnje izbacivanjem iz sale, negativnim aluzijama na mladost poslanika, građani su imali kompletan rijaliti.

Taman što se bura na nastup Radulovićeve smirila, potpredsjednik NSRS Petko Rankić je priredio novi kada je ušao u verbalni okršaj sa poslanicima pokreta „Za pravdu i red“, a potom se Nebojši Vukanoviću obratio riječima: “Šta se ti, majmune, dereš”.

Ništa bolji vokabular nije imao ni predsjednik parlamenta Srpske, Nenad Stevandić, koji je prije tri dana poslanika Đorđa Vučinića nazvao balavcem.

– Ajde, balavac, izađi napolje – rekao je u jednom momentu Stevandić Vučiniću koji je sjedio među novinarima i dobacivao dok je ovaj držao konferenciju za medije.

I tu nije kraj „zabavama“ koje se građanima priređuju  u parlamentu Srpske.

Najveća zvijezda skupštinskog rijalitija ipak je predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, Obrenka Slijepčević, čiji nastup na sjednici NSRS javnost već danima prepričava.

„Ja sam vas zvala na kafu na dođete da pričamo o mom izvještaju. Prema tome, malo sad langsam, da i ja kažem“. „Oko toga ko je politički podoban, ko nije politički podoban, ja kao drugi ne idem na skupove, neka nađe bilo ko gdje me vidio, ne idem na pjevače, ne idem na ovo. Imaš Jutjub, brate, pa gledaj“, samo su neke od izjava koje su se mogle čuti tokom njenog izlaganja.

Javnost je u njenom izlaganju mogla da sluša o svemu osim o izvještaju o kojem se taj dan raspravljalo. Od toga da je ona gatarska snaša, kako je zovu na telefon i kad rikne krava, revizorki koja joj se zamjerila i umrla od „smrtonosne bolesti“, pa do toga da joj je Vukota Govedarica “đever”, Ilija Tamindžija se nije smio poljubiti s njom jer su iz iste partije, ali se “zato gospodin Travolta izljubio tri puta”.

– Ja sam lijepa. Gospodina Srđana Todorovića zovem u nezvaničnom razgovoru Markom Kraljevićem. Ja sam vukovac, đak generacije univerziteta – nabrajala je Slijepčevićeva dok se salom prolamao gromoglasan smijeh, a neki od poslanika su se držali za glavu u nevjerici šta slušaju.

Sociolog Vladimir Vasić ističe da je ovo jedan od pokazatelja da živimo u poprilično poremećenom sistemu vrijednosti, gdje se sistem vrijednosti mjeri u parametrima političke lojalnosti  i političke korektnosti.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dodaje da istupi javnih funkcionera, odnosno njihovo ponašanje koje je van okvira nekog ukusa i normalnih normi, najviše degradira instituciju u čije ime koje govore, ali i instituciju u kojoj govore.

– Obraćanje Obrenke Slijepčević je jedan u nizu istupa javnih funkcionera u Srpskoj koji na grub način degradiraju parlament Srpske kao jedan od ključnih stubova Republike i našeg društva. Ti ljudi bi trebali snositi neke posljedice u smislu da daju ostavku. Ako ništa, onda bar u najmanju ruku da upute izvinjenje javnosti zbog svog bahatog i nedoličnog ponašanja – ističe Vasić za Srpskainfo.

Ocjenjuje da se izgubila kultura dijaloga i međusobno poštovanje narodnih poslanika, koji su degradirali govornicu NSRS.

Vasić dodaje da se na ovaj način šalje loša poruka građanima, posebno mladima, da se gaze svi principi lijepog ponašanja.

– Kako da  kažemo djeci da se ugledaju na nekoga i da računaju na nekog državnog službenika kada oni sebi dopuštaju ovakav cirkus i blamažu. Raspravljaju na nekom nivou koji je ispod nivoa razgovora na pijaci. U kontinuitetu se te poruke šalju i građanima se kroji ta neka rijaliti politika koja je bez ikakvog ukusa, bljutava i gorka. Onda se neko pita zašto nam građani odlaze odavde. Pa ko će da gleda takve ljude koji se ponašaju kao da su došli na neki vašar ili kao da su pod djelovanjem psihoaktivnih supstanci – navodi Vasić.

On ističe da obični građani nemaju ništa od par minuta šoa koji im se servira iz najviših institucija u Srpskoj. Vasić kaže da jedino što donosi jeste degradiranje i pojedinca i institucije.

Šalje se slika, kako ističe on, da smo potpuno neozbiljno društvo.

Vasić pita kako sada ubijediti neke ljude da vjeruju u institucije Srpske ili BiH ako su na njihovom čelu osobe koje sebi dozvoljavaju nedolično ponašanje.

srpskainfo.com

Komentar