Grad Trebinje
Republika Srpska

Od vodiča zavisi hoće li turisti doći ponovo

Turistički vodiči su ambasadori zemlje i grada koji predstavljaju, od njih u velikoj mjeri zavisi da li će se gost vratiti, te je stoga neophodno njihovo lokalno udruživanje, ujednačen kvalitet vođenja usluga i obavezno licenciranje.

Rekao je to za “Nezavisne” Mladen Šukalo, turistički vodič iz Banjaluke, povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se svake godine obilježava 21. februara.

Podsjećamo da je Srpska imala jednu od boljih turističkih sezona, a pored velikog broja gostiju, ona se može pohvaliti i sa ukupno 120 registrovanih vodiča, potvrdili su podaci Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Veliki broj turista prošle godine, a najavljeno bar još toliko ove sezone, poteže pitanje da li turističkih vodiča po gradovima ima dovoljno, a dolazak turista iz dalekih zemalja postavlja i pitanje potrebe učenja novih jezika.

Kako je Šukalo kazao, turistički vodiči su prvi s kojima gosti imaju susret pri dolasku na novu destinaciju, te konačan utisak turista u velikoj mjeri zavisi upravo od njih.

“Od krucijalne je važnosti da postignemo ujednačen kvalitet usluga na nivou naše destinacije”, kazao je Šukalo, ističući potrebu za lokalnim udruživanjem pojedinaca koji obavljaju ovu djelatnost.

S tim u vezi naglašava da nije dovoljna samo licenca, koju u Banjaluci ima više od 30 pojedinaca.

“Biti turistički vodič nije samo imati licencu. Ovi ljudi moraju biti u toku sa svim dešavanjima, moraju da se konstantno obrazuju i da budu međusobno povezani”, kazao je Šukalo.

Obuka vodiča je potrebna najviše u području jezika, jer kako je kazao Šukalo, gosti sada pristižu iz svih zemalja svijeta.

“Potrebni su nam vodiči koji znaju turski jezik, kao i oni koji poznaju arapski”, ističe Šukalo.

Kako je kazao turistički vodič Zoran Sanković, trenutno ih u Banjaluci ima dovoljno, s tim da većina vodiča ima redovan posao pored ovog.

“Rijetko kome je ovo osnovno zanimanje, većina ih radi samo vikendom”, kazao je Sanković za “Nezavisne”.

I on je naglasio važnost lokalnog udruživanja radi jačanja turizma.

“Naučiti gradivo je svakako važno, ali pravo znanje se ostvaruje iskustvom. Ostvariti dobru komunikaciju i dobar utisak o destinaciji je mnogo zahtjevniji posao nego naučiti nešto iz knjige”, ističe Sanković.

S većim brojem turista povećava se, nažalost, i nelegalno obavljanje turističke djelatnosti, te iz Banjaluke, kao i Trebinja, naglašavaju potrebu za inspekcijskim kontrolama.

“Neko ko nema licencu ne može da pruža komercijalne usluge na nivou grada”, kazao je Šukalo.

Pavle Ekmečić, turistički vodič iz Trebinja, ističe da je povećanje turista dovelo i do nelegalnog vođenja turističkih grupa i pojave vodiča bez licence.

“Ovo je u Trebinju gorući problem”, kazao je Ekmečić za “Nezavisne”.

Kako je dodao, turističkih vodiča ima dovoljno, te stoga nije dopustivo da neko bez licence ili sa licencom druge države vodi grupe u Trebinju.

Kako je kazao Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, dešava se da strani vodiči vode ture u Srpskoj.

“Apelovali smo na ovo više puta, ali i pored apela, u većini slučajeva ovi pojedinci ne snose sankcije”, kazao je Radić za “Nezavisne”.

Radić podržava ideju formiranja udruženja turističkih vodiča.

“Vodiči treba da formiraju svoja udruženja kroz koja će se boriti za bolji status, ali i legalizovati svoju djelatnost”, zaključuje Radić.

Komentar