Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Odgovaraće svako ko je učestvovao u izbornim krađama

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je od 4. maja, kada su raspisani opšti izbori, nadležnim tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo, saopšteno je iz ove komisije.

Iz CIK BiH navode da su se informacije koje su uglavnom primljene od građana, odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH, glasanje putem pošte i mobilnog tima, kao i za navodnu kupovinu glasova, te da su sve putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima.

– Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića CIK BiH je po službenoj dužnosti dostavio prijave Tužilaštvu BiH – napominje se u saopštenju.

CIK BiH će, kako ističe se u saopštenju, u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati.

– Za biračke odbore i opštinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenuće prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za sprovođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu – poručuju iz CIK.

(Srna)

Komentar