Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Odlazi li nacionalni prefiks u Predsjedništvu u prošlost: SAD otkrile šta žele da promijene u Izbornom zakonu BiH

Uklanjanje nacionalnih prefiksa sa izbora za Predsjedništvo i Dom naroda Federacije BiH biće jedan od prijedloga na kojima će insistirati američka administracija u pregovorima oko izmjene Izbornog zakona BiH.

Potvrdio je ovo američki predstavnik za izbornu reformu u BiH, Metju Palmer koji kaže da će SAD pomoći u postizanju dogovora, ali da je odgovornost na političarima iz BiH koji moraju biti spremni na kompromise i teške odluke.

– SAD u BiH žele vidjeti ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije BiH, te izbornu reformu u skladu sa preporukama OSCE, GRECO i međunarodnih sudova, uz zadovoljenje principa: jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda – poručio je Palmer.

On je dodao da bi SAD željele vidjeti kako politički lideri u BiH prihvataju ustupke i kompromise koji su neophodni dio tog paketa.

Da li su prijedlozi koji dolaze iz SAD prihvatljivi za političke predstavnike u BiH ili će to biti još jedan kamen spoticanja oko kojeg će se lomiti politička koplja kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH?

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać ističe da stav najveće vladajuće stranke u Srpskoj po pitanju izmjene Izbornog zakona, a u dijelu koji se tiče izbora članova Predsjedništva i Doma naroda Federacije BiH ostaje nepromjenjen.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Spremni smo da prihvatimo dogovor koji o tome postignu partneri u Federaciji, pod uslovom da se ne remeti izbor člana Predsjedništva iz Republike Srpske i naravno, onda kada se otkloni situacija vezana za nametanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH – poručila je Bursaćeva.

Član Predsjedništva SDA, Edin Ramić stava je da o izmjenama Izbornog zakona trebaju da se dogovore političari u BiH, ističući da bez volje domaćih aktera nema ni izmjena.

Isto tako, kako dodaje on, izmjene će zavisiti i od predstavnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jer se jedino tamo može promijeniti Izborni zakon.

– Sve ostalo što dolazi iz međunarodne zajednice je na neki način podsticaj da se dese promjene Ustava. Ono što dolazi od strane pojedinih opozicionih partija koje čak i nemaju predstavnike u PS PSBiH, je u principu hvatanje jeftinih političkih poena – kaže Ramić.

FOTO: FBIHVLADA.GOV.BA/RAS SRBIJA
FOTO: FBIHVLADA.GOV.BA/RAS SRBIJA

On ističe da će izmjene Izbornog zakona, prije svega, u dobroj mjeri zavisiti od dogovora tri najveće političke partije – SDA, SNSD i HDZ BiH.

Najbolje rješenje bi, kako ističe Ramić, bilo kada bi se “Aprilski paket” pomjerio sa mrtve tačke jer su ga svojevremeno prihvatile skoro sve stranke, uključujući HDZ i SNSD.

– Kada se pričalo o izmjeni Ustava 2006. godine i SNSD i HDZ BiH su pristali na promjene koje su usaglašene “Aprilskim paketom”. Logično bi bilo vratiti se u taj period i nastaviti tamo gdje smo tada stali – smatra Ramić.

Stav HDZ nepromijenjen

Poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predrag Kožul nije želio da komentariše Palmerovu izjavu, ističući da izmjene Izbornog zakona nisu jednostavno pitanje.

– Ne želim da se moje izjave pogrešno protumače. Stav HDZ BiH po pitanju izmjena Izbornog zakona je poznat od ranije – naveo je Kožul. Podsjećamo, iz HDZ su ranije u više navrata upozorili da je za njih prihvatljivo jedino da se omogući legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH kako im se opet ne bi desio “slučaj Komšić”.

srpskainfo.com