Grad Trebinje
Republika Srpska

ODLIKOVANE UBICE Koga je Milanović nagradio u Derventi

Bura koja se u javnosti digla zbog odlikovanja koje je Zoran Milanović u Derventi uručio pripadnicima 103. brigade HVO još se ne stišava, a vlast i opozicija u Srpskoj „lome koplja“ oko toga da li hrvatskog predsjednika treba proglasiti nepoželjnom osobom ili ne.

Skandalozni postupak predsjednika Hrvatske, podsjećamo, izazvao je i najoštrije osude predstavnika udruženja srpskih žrtava rata i boračkih organizacija.

One su istakle da je 103. brigada HVO, kojoj je Milanović uručio odlikovanje, odgovorna za stravične zločine počinjene nad Srbima u Derventi.

Sudeći prema dokazima i dokumentima koji su objelodanjeni u publikaciji „Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata“, koju je objavio Republički Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, zlodjela pripadnika „odlikovane“ 103. brigade HVO nad Srbima tog kraja teško su razumljiva normalnom ljudskom umu.

U „Atlasu zločina“ tako se, između ostalog, navodi da su zločini nad Srbima u Derventi počeli još u martu 1992. godine, kad su hrvatske snage prešle rijeku Savu i ušle na teritoriju te opštine. Već 4. aprila napadnuto je srpsko selo Kostreš, udaljeno pet kilometara od Dervente. Jedan broj mještana tog sela odmah je ubijen, dio je protjeran, a ostali su odvedeni u logore u Derventi.

Nakon što je Vojska Republike Srpske probojem koridora oslobodila Derventu, širom opštine pronađene su masovne grobnice u koje su hrvatski „bojovnici“ bacali ubijene srpske civile. U Kostrešu je pronađena masovna grobnica sa tijelima 11 ubijenih srpskih civila, a ubijani su uglavnom žene i starci. Među žrtvama pronađeno je sedam žena i četiri muškarca, a najstarija žrtva, Anđa Strinić, imala je 74 godine.

Takođe, hrvatske snage u Kostrešu su minirale i uništile pravoslavnu crkvu.

U napadu na derventsko naselje Čardak, koji je trajao od 23. do 27. aprila 1992, pripadnici 103. brigade HVO, koje je nedavno usred Dervente odlikovao hrvatski predsjednik, „proslavili“ su se još stravičnijim zločinima. Za tih pet dana Milanovićevi „junaci“ u Čardaku su ubili 38 srpskih civila, među kojima je bilo žena i djece. Najstarija žrtva, Ranko Đuraš, imao je 70 godina, dok je najmlađi ubijeni, Goran Živković, imao samo 15 godina. U logore u Derventi odvedeno je 46 Srba iz Čardaka, od kojih su tamo mnogi mučeni i ubijeni na najzvjerskiji način.

U Čardaku je, takođe, pronađena masovna grobnica sa tijelima 19 ubijenih srpskih civila, čija su tijela nabacana jedna na druge. Odlikovani „bojovnici“ 103. brigade HVO iskorijenili su i čitave porodice Živković i Zorić iz sela Gakovac.

ZLOČINI BEZ KAZNE

Za zločine počinjene nad Srbima u Kostrešu i Čardaku do danas nije podignuta nijedna optužnica pred pravosudnim institucijama BiH. Za zločine koji su počinjeni nad Srbima u logorima u Derventi, Sud BiH potvrdio je optužnice protiv pet lica. Izrečene su četiri pravosnažne presude, dok je jedan predmet prenesen na Okružni sud u Doboju.

Najveću kaznu dobila je Azra Bašić, zloglasna mučiteljka i ubica zarobljenih Srba u Derventi, kojoj je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 14 godina.

srpskainfo.com

Komentar