Grad Trebinje
Republika Srpska

Odložen štrajk u RiTE Ugljevik

UGLJEVIK – Nakon punih pet sati postignut je dogovor između štrajkačkog odbora Sindikalne organizacije radnika Rudnika i termoelektrane Ugljevik sa upravom i predstavnicima Matičnog preduzeća Elektroprivrede RS, Ministarstva energetige i rudarstva RS da će svi njihovi zahtjevi biti razmotreni i da se štrajk zakazan za ponedjeljak 18. marta odlaže.

Na sastanku na kojem su uz sindikalne i predstavnike kompanije, prisustvovali i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, te načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić dogovoreno je da će biti razmotreni svi zahtjevi o kojima će biti predložena rješenja u roku od 60 dana.

Đokić je rekao da rad RiTE Ugljevik nije ugrožen i da se eksploatacija uglja nesmetano odvija.

“Razumijemo zahtjeve sindikata i štrajkačkog odbora. Vlada će, sa najvećom pažnjom razmatrati zahtjeve. Nema nijednog razloga da RiTE ne nastavi svoj nesmetani rad. To je najveći faktor sigurnosti za zaposlene. Sva ostala pitanja će biti pažljivo razmatrana i analizirana i na sve će se odgovoriti”, rekao je Đokić.

FOTO: Capital

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik donijela je 7. marta odluku o stupanju u štrajk. Štrajk je najavljivan sedmicama ranije, a 20. februara održan je i protest ispred kapije preduzeća.

Sindikat kao jedan od osnovnih zahtjeva traži da se obezbijede dovoljne količine uglja najmanje do 2050. godine, te da uprava preduzeća pred nadležnim organima učini sve da se koncesija za ležište uglja „Ugljevik Istok 2“, dodijeli njima, umjesto firmi „Comsar Energy“ ruskog oligarha Rašida Serdarova.

Takođe, traži se i revitalizacija postojećeg bloka termoelektrane, kao i investicije u rudarsku opremu i mehanizaciju kako bi se obezbijedilo stabilno snabdijevanje ugljem.

Sindikalna organizacija tražila je i da poslodavac obezbijedi radnu sredinu i uslove rada koji će garantovati bezbjednost i zaštitu zdravlja na radu.

Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik Boban Benović rekao je da su naišli na razumijevanje za svoje zahtjeve i da će za 60 dana imati odgovore na zahtjeve.

“Jednoglasni smo u shvatanju problema i za dalje djelovanje. Zabrinuti smo za svoju egzistenciju i porodice, a dobili smo čvrsta uvjerenja da će se naći rješenje za naše zahtjeve. Mi ostajemo pri odluci da ćemo ići u štrajk do ispunjenja naših zahtjeva. Štrajka neće biti u ponedjeljak”, kaže Benović.

Komentar