Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Ogromne razlike u ciframa: Pogledajte ko u BiH najviše zarađuje, a čija je plata najmanja

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su i najmanje plaćeni, a više od polovine zaposlenih nezadovoljno je svojim primanjima u odnosu na radne zadatke.

Prema podacima servisa Plata.ba, najbolje plaćena pozicija u BiH je generalni direktor čija prosječna mjesečna plata iznosi 4.570 maraka, zatim menadžer (4.244 KM), IT arhitekt (3.559 KM), lizing direktor (3.549 KM), IT direktor (3.536 KM), direktor prodaje (3.462 KM), programer (3 424 KM), direktor sektora bankarstvo (3.231 KM), izvršni direktor (3.062 KM), marketing direktor (3.053 KM), financijski menadžer (3 025 KM).

Uz menadžere i zaposlene u IT sektoru, među prvih dvadeset najplaćenijih su i advokati koji prosječno mjesečno zarađuju 2.695 maraka.

S druge strane, najmanje zarađuju čistači čija prosječna mjesečna zarada iznosi 709 maraka, slijede šivači (724 KM), portiri (733 KM), njegovatelji starijih osoba (736 KM) rezači tkanine (745 KM), krojači (758 KM), radnici pogrebne službe (785 KM).

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je provedeno unutar Alma Carer, vodeće grupacije na tržištu usluga zapošljavanja u 12 zemalja istočne i centralne Evrope, a koje je obuhvatilo i BiH, u odnosu na prosjek, radnici u BiH češće se osjećaju potcijenjenima od strane poslodavaca.

Čak 55 odsto zaposlenih u BiH tvrdi kako im je plata preniska, uzimajući u obzir radne zadatke, dok otprilike 27 odsto radnika trenutnu platu ocjenjuje adekvatnom, odnosno razumnom.

Gdje nedostaje radnika

Prema podacima portala MojPosao i na osnovu razmjene informacija s poslodavcima, najviše radnika nedostaje na području sjeverne Bosne kao i na području Hercegovine.

– Osim deficita konkretno radnika u određenim zanimanjima i imajući u obzir da je sve manje ekonomsko aktivno-sposobnog stanovništva, do radnika se teže dolazi u ovim regijama jer imajući u vidu geografsku poziciju, isti se lakše odlučuju na odlazak u inostranstvo da rade zbog bolje plaćenih poslova i radnih uslova – rekli su Feni iz portala MojPosao.

Kada su u pitanju države koje traže radnike iz BiH i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt.

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

JU ZZZ RS – Filijala Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 29.11.2023. godine

admin

Uz bazu u Čilipima Rayanair otvara i 500 radnih mjesta

admin

“PEPCO” RASPISAO OGLAS: Traže više radnika u Trebinju

admin

SLUŽBENI AUTOMOBIL, LAPTOP, BONUSI, BOŽIĆNICE… Nudi se puno poslova s primamljivim uslovima rada

admin

JU ZZZ RS – Filijala Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 22.11.2023. godine

admin

Supernova zapošljava: Referent za prodaju

admin

Komentar