Grad Trebinje
Republika Srpska Video Uncategorised

Oguli nas “Sveti januar”: I Božić je na kredit /VIDEO/

Vrijeme praznika je, troši se više nego obično, pokrivamo se i koliko nismo dugi. Kako? Po starom oprobanom receptu, na kredit. Jer, po zvaničnim podacima,  građani Srpske nastavili su  da se zadužuju i to najviše za opštu potrošnju. 

Gužva, gdje god se okreneš gužva. Marketi su puni, ali je velika gužva ovih dana i na bijeljinskoj gradskoj pijaci. Građani 6 KM plaćaju kilogram paprika, 6 KM kilogram turšije, 3 KM krompir. Plaćaju i 33 KM kilogram teletine i do 55 KM kilogram pečenja. Reklo bi se – živimo kao bubreg u loju. 

Mjerkaju, pipaju, zagledaju, negoduju zbog cijena ali pazare. 

Prodavci kažu da prodaja ide dobro.

„Vidite tezge su prazne. Bila je i penzija“, kaže prodavac Janko Lazić. 

Paprene cijene, visoki računi, primanja prosječnog stanovništva ispod prosjeka. A Sveti januar tek što je počeo. Nova godina, pa Božić, Pravoslavno novo ljeto, slave, do Svetog Stefana do Savindana. Za slavlja i običaje nerijetko naš narod istrese i one posljednje feninge iz buđelara.

„Odvojila sam 150 KM, vidjećemo, uzeću samo ono osnovno što nam treba“, kažu kupci i dodaju da je januar poznat po tome da se troši mnogo i da je budžet na izmaku i dodaju:

„Mora, to je radost. Pa se može poklopiti. Kako se poklopi? Oduži, zaduži, posudi, isprati, ispoštuj, jer ne smije se to zaboraviti“.

A počesto zaboravimo koliko smo dugi, pa kad se pokrijemo, vire nožice. Jer nakon praznika dolaze registracija, rođendan, krštenje, svadbe, popravke, ljetovanja…

Neko će obnoviti garderober, neko ugovor za zajam.  A rate svakim danom sve veće. Za godinu dana 7% porasla je zaduženost građana za opštu potrošnju. 

„Poznajem ljude koji dižu kredite za struju da bi platili dadžbine.“

Građani Srpske sve su zaduženiji. Po svemu sudeći i novčić u Božićnoj česnici je pozajmljen. Oni koji se oslanjaju na običaje mogu da se ponadaju da će ih taj novčić, ako ga pronađu, izvući iz začaranog kruga zvanog dug.

Komentar