Grad Trebinje
Zdravlje

Ohrabrujući rezultati lijeka protiv vitiliga

Više od 80 odsto pacijenata koji su učestvovali u elektronskoj anketi kompanije “Pharma ultra”, vezanoj za prve reakcije na primjenu “megalenina plus”, ekskluzivnog kubanskog lijeka za jednu od najraširenijih bolesti kože, vitiligo, uočilo je pozitivne promjene.

Među stotinak pacijenata koji su upitani da prenesu kakva su im iskustva, više od 80 odsto onih koji su odgovorili na anketu imali su  zajedničko zapažanje da je bolest depigmentacije kože, koja se u medicini smatra neizlječivom, počela da se povlači.

Kod jednog broja oboljelih, površine prekrivene upadljivim bijelim flekama depigmentovane kože smanjile su se desetak odsto poslije par mjeseci tretmana, dok su pojedini odgovorili da su “izuzetno zadovoljni” rezultatima, ne navodeći procenat.

Njih manje od deset odsto za sada ne primjećuju promjene, ali navode da nastavljaju lečenje koje traži mnogo strpljenja i može da traje od dvije do pet godina, ako je bolest zahvatila 40 ili više odsto površine kože.
Beogradska firma “Pharma ultra” (www.pharmaultra.com) sklopila je sa kubanskom stranom ugovor o uvozu i distribuciji ovog veoma traženog lijeka, koji je, na osnovu kliničkih istraživanja na Kubi, efikasan u čak 84 odsto slučajeva.

Lijek se distribuira u apotekama širom Srbije i za prva dva mjeseca su  prodate već oko dvije trećine prvog uvezenog kontingenta,  a kubanska kompanija “Heber Biotec” je, zbog velikog interesovanja pacijenata iz drugih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, ovlastila beogradsku firmu da potraži partnere za saradnju, odnosno registraciju lijeka i na tim tržištima.