Grad Trebinje
Republika Srpska

“Okolnosti ne dozvoljavaju da plate zaposlenih budu veće” Uprava “Elektroprivrede RS” o zahtjevima Sindikata

Uprava Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske” (MH ERS), Matično preduzeće Trebinje, uputila je na potpis Sindikatu ovog holdinga prijedlog novog kolektivnog ugovora kojim radnici zadržavaju sva prava koja su imali prema ranijem Kolektivnom ugovoru, pri čemu su koeficijenti i naknade zaposlenima u sistemu značajno veće nego one definisane opštim aktima o radničkim pravima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz ERS-a.

Iz ERS-a su istakli da radnici elekteroenergetskog sistema imaju znatno veće zarade od zaposlenih u ostalim sektorima, kao i brojne druge beneficije, ali da je, uprkos otežanom poslovanju sistema u uslovima pandemije virusa korona, Uprava MH ERS-a smatrala da zaposleni u sistemu treba da zadrže sva stečena prava.

– Razmatrali smo i mogućnost minimalnog povećanja plata. Međutim, okolnosti nam trenutno ne dozvoljavaju da zarade budu više – istaknuto je u saopštenju.

Iz ERS-a su naveli da je neshvatljivo da se Uprava MH ERS-a za radnička prava bori više od Sindikata kome je, kako kažu, “izgleda, stalo samo do svojih beneficija jer se spore oko jedne tačke u prijedlogu novog kolektivnog ugovora, a odnosi se na njihove privilegije”.

– Za nas je bilo neprihvatljivo da u ovim uslovima Sindikat `Elektroprivrede` za tri godine potroši više od 10 miliona KM, koje su im do sada uplaćivane sa računa holdinga. U taj budžet nisu uračunate članarine zaposlenih, odnosno članova Sindikata koji na račun Sindikalne organizacije godišnje uplate oko 1,5 miliona KM – navedeno je u saopštenju.

Sindikalne organizacije u svim sistemima finansiraju se isključivo od sindikalnih članarina, koje prema odlukama sindikalnih odbora iznose jedan odsto neto plate člana Sindikata.

– Uprava MH ERS-a ne smatra moralnim da uplaćuje dodatnih 10 miliona za pomenuti period i smatramo da je bolje je da taj novac damo u humanitarne svrhe, kao dodatnu pomoć radnicima oboljelim od kovida, ili opremanje bolnica. To je naš stav i mi ne želimo o tome više da raspravljamo, naročito jer ne znamo ni gdje Sindikat taj novac troši i u koje svrhe – istaknuto je u saopštenju.

Iz ERS-a su naveli da pregovori sa Sindikatom zbog pomenutih privilegija rukovodstva Sindikalne organizacije traju već devet mjeseci.

– Neshvatljivo je da su sindikalne vođe zbog ličnih beneficija radnike i njihova prava spremni staviti u drugi plan – naglašeno je u saopštenju. 

SRNA