Grad Trebinje
Trebinje

“On je čuvar našeg identiteta” Održan naučni skup o Svetom Vasiliju povodom tri i po vijeka od njegovog upokojenja

U trebinjskom Kulturnom centru večeras je održana posljednja sesija Međunarodnog naučnog skupa “Sveti Vasilije Ostroški, 350 godina od prestavljenja”, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopija  budimljansko-nikšićke i zahumsko-hercegovačke.

Istaknuti naučni radnici iz regiona i pravoslavnog svijeta u čast ovog značajnog jubileja govorili su o životu, značaju i vremenu svetog Vasilija, na sedam tematskih sesija, koje su u protekla dva dana organizovane u manastiru Ostrog, Nikšiću i Trebinju.

Član naučnog odbora akademik SANU Jovan Delić naveo je da je sabranje naučnih radnika uoči praznika svetog Vasilija, za koji je ukupno prijavljeno 55 referata, pokušalo da osvijetli razne aspekte svetiteljevog života, vremena u kojem je živio i vrijednosti koje je svojim životom svjedočio.

– Sveti Vasilije je naš najsaborniji i najživlji čovjek i svetac, od svog oblačenja u Hristovu smrt pa do dana današnjega. Onda kad bi trebalo da je čovjek završio svoj život, on ga je zapravo tek započeo. On je življi nego i jedan Srbin danas. On je čuvar našeg identiteta, jer je i za svog života i kasnije bio onaj koji se borio lično ili inspirisao druge na borbu protiv unijaćenja i islamizacije, protiv svakog neprijatelja naših svetinja – rekao je on.

FOTO:  DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

U ime domaćina, skup je na otvaranju pozdravio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije istakavši da je sveti Vasilije izabrao Hrista za svoj put, metod i sredstvo, da živi u crkvi Božijoj, da kroz Hrista prilazi svakom bližnjem, a istim putem i samome sebi.

– Kad dođemo pod onu pećinu pod Ostrogom, gdje su mošti svetog Vasilija, osjećamo da tu leži neko ko je istinski i svim svojim bićem volio Boga i bližnje. I tu kad uđemo, osjećamo se kao da smo ušli u Hristov grob na Veliku subotu, duša osjeti mir, a srce radost nastupajuće pashe gospodnje – istako je vladika Dimitrije.

U Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija u srijedu 12. maja biće obilježen praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

srpskainfo.com