Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Opozicija tužila menadžment trebinjske bolnice zbog tehničkog kiseonika

Opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini RS iz Trebinja i opozicioni odbornici u Skupštini grada danas su Okružnom tužilaštvu u Trebinju podnijeli  krivičnu prijavu protiv direktora Bolnice Trebinje Nedjeljka Lambete i bivših direktora ove zdravstvene ustanove, Ljubice Miljanović, Branislava Grubača i Vasa Mijanovića zbog, kako su naveli, korištenja tehičkog kiseonika za liječenje pacijenata u ovoj ustanovi.

Krivčna prijava podnesena je i protiv članova Upravnog odbora trebinjske Bolnice zbog ugrožavanja zdravlja, zloupotrebe položaja i kršenja krivičnog zakona RS.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović je rekao da ima informacije da je kilogram tehničkog kiseonika bez PDV plaćan 1,66 KM, što je skuplje nego što je plaćao UKC Banjaluka i 30 odsto više od medicinskog kiseonika.

Narodni poslanik Ljubiša Krunić je naveo da je u trebinjskoj bolnici grubo prekšena Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima i krivični zakon RS.

– Direktor Nedjeljko Lambeta je po moralnim načelima trebao da podnese ostavku. Tu smo da spriječimo dalje korištenje tehničkog kiseonika u medicinske svrhe.  Nadamo se da će tužilaštvo uraditi svoj posao, jer su posljednje vrijeme to počeli raditi, a tek nakon 2022. godine će isplivati mnoge afere – poručio je Krunić.

Opozicioni odbornici u Skupštini grada Trebinja su se zapitali zašto su u trebinjskoj bolnici preminuli svi pacijenti koji su bili na respiratorima.

Odbornik PDP u Skupštini grada Saša Borjan je naveo da se tehnički gas u trebinjskoj bolnici koristi već pet godina.

– U pitanju je i moralna i ljudska odgovorost – istakao je on.

Odbornik Liste za pravdu i red Nebojša Milišić je rekao da je opozicija tražila vanrednu sjednicu Skupštine grada o ovoj temi, ali su, kako je rekao, „vladajući to minirali jer su, izgleda, kupili jednog poslanika.“

Direktor bolnice u Trebinju Nedeljko Lambeta nije želio da komentariše krivičnu prijavu.

Lambeta je za Srpskainfo rekao da je stigla potvrda da je kiseonik ispravan, te poručio građanima da nema potrebe za strahom i stvaranjem panike.

– Javno će biti objavljeni rezultati posljednjeg uzorka koji je dat na analizu da stavimo tačku na ovu aferu – poručio je Lambeta.

srpskainfo.com