Grad Trebinje
Republika Srpska

Opštine i gradovi stežu kaiš, a DODIK ODRIJEŠIO KESU: Predsjednik Srpske nabavlja vozilo vrijedno 316.000 KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nabavlja nova vozila koja će koštati građane više od pola miliona maraka sa uračunatim PDV!

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, Dodik je odlučio da nabavi novi putnički automobil u vrijednosti od čak 316.000 KM sa uračunatim PDV, kao i još tri vozila, ukupne vrijednosti od 200.000 KM.

Vozilo vrijednosti 316.000 KM, kako je navedeno, mora imati ventilaciju i masažu prednjih sjedišta, frižider i TV. Tražena boja je metalik crna, a i unutrašnjost vozila mora biti u crnoj boji.

Ista priča prije 3 godine

Dalje se navodi da prednja sjedišta moraju biti električno podesiva, s memorijom. Takođe se navodi da će ugovor biti sklopljen s ponuđačem koji ponudi najnižu cijenu, te da je riječ o otvorenom postupku. Rok za prijem ponuda je 12. juni 2023.

Nabavka novih vozila izazvala je oštre kritike u javnosti zbog činjenice da je Palata Republike prije tri godine dobila nova vozila vrijedna oko 650.000 KM.

Naime, kabinet predsednika Republike Srpske je 2019. godine raspisao tender za kupovinu pet novih službenih limuzina u vrijednosti od 650.032 KM.

Vozila su morala ispunjavati brojne uslove u pogledu komfora i bezbjednosti. Od obavezne opreme automobili su morali imati grijаnje prednjih i zаdnjih sjedištа, ambijentаlnа svjetlа u unutrаšnjosti vozilа, elektro аsistenciju prilikom zаtvаrаnjа vrаtа, putni računar i automаtski trozonski klimа uređаj sа dodаtnim kontrolаmа zа klimu nаzаd.

Godinu dana kasnije kabinet predsjednika Republike Srpske nabavio je još jedno službeno vozilo u vrijednosti od 270.000 KM.

Rasipanje novcem

Poslovni savjetnik i ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe za Srpskainfo da najnoviji tender za službene limuzine za potrebe predsjednika Srpske predstavlja bahaćenje, jer je ovo godina kada bi trebalo stezati kaiš, a ne rasipati se novcem građana.

Podsjeća da ove godine Republici Srpskoj stiže na naplatu više od milijardu maraka duga.

– Ove godine moramo biti štedljivi. U ovoj godini se moraju reducirati svi troškovi javnih nabavki jer imamo opterećenje koje ćemo teško otplatiti. Primjera radi, već je u prva tri mjeseca Savez opština i gradova Republike Srpske obaviješten da će morati raditi rebalanse budžeta jer im pripada 30 miliona maraka manje u raspodjeli PDV zbog otplata kredita koja dolaze na naplatu Republici Srpskoj ovoj godini – podsjetio je Pavlović.

Drugim riječima, kako dodaje on, ako moraju da prave rebalanse budžeta opštine i gradovi u Republici Srpskoj onda je ovog momenta zaosta nepotrebno kupovati automobil koji košta vrtoglavih 316.000 KM.

FOTO: BN/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BN/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Predsjednik Republike Srpske bi trebao svojim primjerom pokazati da se štedi i da se moraju vraćati dugovi, te da se zbog toga ne može ići u nove kupovine i bahatost – kategoričan je Pavlović.

NABUDŽENI BUDŽET

Budžet predsjednika Republike Srpske u ovoj godini povećan je za čak 45 miliona KM! Vlada Srpske je, naime, u oktobru prošle godine povećala budžet predsjednika Republike sa 10,8 miliona KM na čak 56,5 miliona KM. Najznačajniji rast u budžetu predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona KM.

Osim što je pet puta veći od budžeta koji je imala bivša predsjednica Željka Cvijanovićeva, Dodikov kabinet ove godine raspolaže sa više novca i od parlamenta Srpske, ali i Vlade RS i njenih 12 ministarstava!

srpskainfo.com

Komentar