Grad Trebinje
Trebinje

Osujećen pokušaj internet prevare

Trebinjska policija traga za nepoznatim osobama koje su onlajn prevarom pokušali da oštete jednu firmu iz Trebinja, šaljući klijentima izmijenjene instrukcije plaćanja.

“Policiji je prijavljeno da je jedno ili više nepoznatih lica napravilo nove adrese elektronske pošte sa kojih su slali izmjenjene instrukcije plaćanja poslovnim partnerima prijavioca”, navode u PU Trebinje.

Nezvanično saznajemo da su ovaj pokušaj prevare nadležni u firmi sami uočili, nakon što su klijenti počeli da ih pozivaju i raspituju se zašto su promijenili instrukciju za plaćanje. Ispostavilo se da iza svega stoje nepoznate osobe, koje su zloupotrebili podatke firme. Pokušaj prevare je na vrijeme uočen i obaviješteni su svi klijenti, tako da firma nije pretrpila finansijsku štetu.

“Na osnovu novih instrukcija koje su dali klijentima, sumnja se da iza svega stoje osobe iz inostranstva, odnosno regiona. Rad na slučaju je u toku”, kaže izvor blizak istrazi.

U PU Trebinje navode da je sve kvalifikovano kao krivična djela prevare, te neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj bazi podataka.

“PU Trebinje apeluje na sve da svoje kompjutere i adrese elektronske pošte zaštite od poruka sumnjivog sadržaja, da ne otvaraju nepoznate linkove u elektronskoj pošti, da koriste što složenije lozinke, da paze gdje i kako koriste javnu wi-fi mrežu”, saopšteno je iz PU Trebinje.

Komentar