Grad Trebinje
Republika Srpska

“Otadžbina zove”, borci ćute: BORS bez stava o političkoj krizi u Srpskoj

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS), koja okuplja više od 100.000 članova i predstavlja najveću i najmasovniju nevladinu organizaciju u Srpskoj, nije zauzela bilo kakav stav niti se oglašava o napetoj političkoj situaciji i aktuelnim protestima vlasti i opozicije.

Za razliku od BORS, koji je puno pozvaniji da se oglasi o trenutnom političkom stanju u Srpskoj, neke druge organizacije, koje okupljaju bivše pripadnike Vojske RS i ratne veterane, jasno su zauzele stav oko predstojećeg protesta pristalica vlasti, kao i ranijih okupljanja pristalica opozicije.

Tako su, na primjer, svoju jasnu podršku aktuelnim vlastima u Srpskoj još ranije dali Veterani Republike Srpske kao i Udruženje veterana garda “Panteri”, čiji će članovi večeras da prisustvuju mitingu pristalica vlasti u Banjaluci pod nazivom “Otadžbina zove”.

Za razliku od njih, pripadnici Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, juče su u javnost pustili saopštenje kojim se jasno svrstavaju na stranu opozicije, a organizatore današnjeg skupa nazivaju “dezerterima i ratnim profiterima”.

Budući da večeranji skup pristalica vlasti nosi naziv “Otadžbina zove”, a u promotivnom spotu navedenog mitinga građani Srpske se podsjećaju na “zavjet Lazara, Miloša, Karađorđa i vojvode Mišića”, Srpskainfo pokušala je da o tome čuje i stav čelnika Boračke organizacije Republike Srpske. Međutim, predsjednik BORS, Radan Ostojić, nije se javljao na naše telefonske pozive.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška, Milovan Gagić, za Srpskainfo potvrđuje da zvanični organi BORS nisu zauzeli bilo kakav stav povodom večerašnjeg protesta pristalica vlasti u Banjaluci, kao ni ranijih okupljanja pristalica opozicije.

– Organi BORS o tome nisu raspravljali, niti su zauzeli zvaničan stav. Što se mene lično tiče, krajnje je neprihvatljivo i ponižavajuće da bilo ko naziva izdajnicima one koji su stvarali Republiku Srpsku, a koji se ne slažu sa stavovima aktuelne vlasti – kaže Gagić.

Komentar