Grad Trebinje
Republika Srpska

OTVORENI “RAT” U PDP Stanivuković najavio novu kandidaturu za gradonačelnika, Crnadak i Grmuša ga demantuju

Nakon što je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković sinoć najavio da ulazi u trku za još jedan manadat i to ispred PDP, danas iz te stranke stiže demant i to od dvojice visokih funkcionera – Igora Crnatka i Milka Grmuše.

Organi PDP će u skladu sa Statutom partije do kraja mjeseca februara ove godine donijeti odluku o kandidatu ove stranke za gradonačelnika Banjaluke, i to na bazi utvrđenih programskih opredjeljenja PDP koja su potvrđena i na Saboru PDP održanom 1.10.2023. godine – rekli su ovo u zajedničkoj izjavi potpredsjednici PDP Igor Crnadak i Milko Grmuša.

Oni su ovim demantovali sinoćnju izjavu predsjednika Gradskog odbora PDP u Banjaluci, Draška Stanivukovića da će upravo on opet biti kandidat ove stranke u najvećem gradu Srpske, te su potvrdili ranija nagađanja o “ratu” unutar partije.

Stanivuković je, naime, sinoć objavio da je na sjednici Gradskog odbora PDP dobio snažnu podršku da se kandiduje za još jedan mandat na čelu najvećeg grada u Srpskoj.

Crnadak i Grmuša se, međutim, ne slažu sa njegovom objavom i kažu da su Kolegijum Predsjedništva PDP, Predsjedništvo PDP i Glavni odbor PDP organi koji u skladu sa Statutom PDP mogu donijeti odluku o kandidatu PDP za gradonačelnika Banjaluke.

– Ovi organi bi svakako uzeli u obzir i prijedlog Gradskog odbora PDP Banjaluka za kandidata za gradonačelnika Banjaluke, no u ovom trenutku se sprovode unutarstranački izbori u ovom odboru, obzirom na činjenicu da je mandat prethodnog Gradskog odbora PDP Banjaluka istekao – navode Crnadak i Grmuša.

Takođe, ističu da u navodnom glasanju za kandidata za gradonačelnika Banjaluke na sinoćnjem sastanku nije učestvovao niko od članova najužeg rukovodstva PDP koji su iz Banjaluke, ni predsjednik PDP, ni počasni predsjednik PDP, kao ni bilo koji od tri potpredsjednika PDP.

– Sve odluke o politici, nosiocima politike i kandidatima PDP u Banjaluci moraju biti potpuno u skladu sa programskim načelima PDP usvojenim u našim programskim aktima, kao i programskim dokumentom „Nova Banja Luka“ koji je Gradski odbor PDP Banjaluka usvojio kao svoju političku platformu za izbore 2020. godine – kažu Crnadak i Grmuša.

Poručuju da je na bazi ovih dokumenata jasno da je PDP odavno usvojio čvrstu platformu da ne smije biti bilo kakvog koketiranja sa lošim praksama vlasti u Republici Srpskoj i bivših vlasti u Banjaluci, da stranke opozicije moraju imati jednog zajedničkog kandidata za gradonačelnika, da ničija sujeta ne smije biti iznad opšteg interesa i da osnovna ideja PDP-a, puna i ničim uslovljena vladavina prava i nezavisnost institucija i sloboda građana, mora biti prvi i osnovni zadatak svakog PDP-ovog kandidata, a pogotovo kandidata za gradonačelnika Banjaluke, najvećeg grada Republike Srpske.

Komentar