Grad Trebinje
Republika Srpska

Ove zemlje Evrope su u potrazi za stranim radnicima

Nemačka, Hrvatska, Austrija, Italija muku muče sa nedostatkom sezonskih radnika. Glavni problem je kako popuniti sezonska radna mesta, jer se sezona ove godine vraća bez restrikcija. Popularnost za potragom radnika pokazuju rekordne brojke i veliki broj oglasa za posao.

Najtraženiji sezonski radnici u Evropi su prodavači, konobari, kuvari, skladištari, sobarice….

Naime, prema procenama turističkog sektora ove godine tražiće se 10 do 15 posto više zaposlenih nego prošle godine, potraga za njima je nikad teža s obzirom na to da se turizam vraća u sve zemlje u okruženju bez restrikcija, a svi su u problemu kako popuniti sezonska radna mesta.

Sajtovi sezonskih poslova ove godine su pokazali kako su se zainteresovani mogli prijaviti na više od 200 oglasa za posao pa je tako zabeleženo više od 200.000 poseta kao i više od 1.200.000 pregleda stranica, kao i više od 7.200 prijava na oglašena radna mesta, piše Novi list.

Očekivano, većina oglašenih radnih mesta na sajmu odnosila se na sezonski rad, no u značajnom broju oglasa poslodavci su nudili i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa nakon završetka letne turističke sezone.

– Pored zaposlenih iz Hrvatske, sajam je ponovo pobudio veliki interes i kod radnika iz regiona te je, kao i prethodnih godina, zabeležen velik broj prijava na oglašena radna mesta kandidata iz susednih zemalja. Najviše interesa za pronalaskom sezonskog posla u Hrvatskoj i ove godine su iskazali zaposleni iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, naveo je organizatora ovog online sajma poslova.

Nije samo Hrvatska ta koja ima velik manjak sezonske radne snage. Nemačka ove godine potražuje oko 50.000 stranih radnika, Austrija oko 40.000… Sigurno je da su ove zemlje velika konkurencija u smislu privlačenja radnika što pokazuje i činjenica da je regionalni bazen radne snage, dakle, region koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Makedoniju, već praktički ispražnjen te je sve teže doći do radnika iz ovih zemalja.

Komentar