Grad Trebinje
Republika Srpska

“Ovo će biti mjesta kojima je i Bog rekao zbogom”

– Nije nacionalno pitanje ko je veći Srbin, Bošnjak ili Hrvat već kako da popravimo katastrofalnu situaciju sa depopulacijom. Zabrinut sam, jer ovo će biti mjesta kojima je i Bog rekao posljednje zbogom – ističe Prodanović.

Bratunac i Srebrenica postaju slijepo crijevo države, a javni prevoz prema ovim gradovima bio je mnogo bolji 70-tih godina prošlog vijeka nego danas, ocjena je načelnika Općine Bratunac Lazara Prodanovića (SNSD).

Pojašnjava da jedino “Trans turist“ Tuzla, dva puta dnevno, održava kontuitet javnog prevoza na relaciji Srebrenica – Bratunac – Zvornik – Kalesija – Tuzla. 

Prevoz za učenike

U druge gradove stanovnici ovih podrinjskih gradova mogu i autobusom koji saobraća na relaciji Srebrenica – Bratunac – Milići – Vlasenica – Han Pijesak – Sokolac.

– Kad je u pitanju lokalni autobuski prevoz mi nemamo nijednu liniju prema udaljenijim mjestima. Organizovali smo autobuski prevoz za učenike, ali u vrijeme zimskog ili ljetnog raspusta građani nemaju mogućnost prevoza. Zato imamo egzodus. Prije rata u Bratuncu je u seoskim osnovnim školama bilo upisano više od 2.500 učenika, a danas ih nema ukupno 100 – kaže Prodanović za “Avaz“.

Jedina linija

Od 1. januara prevoznik iz Zvornika ukinuo je jedinu liniju prema Bijeljini i Banja Luci, a u petak su zatražili subvencioniranje linije Zvornik – Bratunac, pa se očekuju razgovori na tu temu.

– Prije dva mjeseca sam ih molio da se održi linija Srebrenica – Bratunac – Zvornik prema Banjaluci, ali nisu nikakav odgovor dali. Zamolio sam da se ponovo uspostavi linija Zvornik – Drinjača – Polom – Bratunac. Radi se o selima pored Drine koja su potpuno odsječena. Uputićemo zahtjev i Kantonu Sarajevo, jer vidimo da je predviđena linija Srebrenica – Sarajevo, a to bi i nama puno značilo. 

Vjerovatno bi ta linija išla preko Kladnja i Olova, ali to ne mijenja ništa, bitno je da onaj ko putuje za Sarajevo stigne do Sarajeva. Tražićemo i da Vlada RS, odnosno Ministarstvo saobraćaja ima odgovor, jer ovo je vitalno nacionalno pitanje. Nije nacionalno pitanje ko je veći Srbin, Bošnjak ili Hrvat već kako da popravimo katastrofalnu situaciju sa depopulacijom. Zabrinut sam, jer ovo će biti mjesta kojima je i Bog rekao posljednje zbogom – ističe Prodanović.

(Avaz) 

Komentar