Grad Trebinje
Ostali sportovi

“Pad je očigledan”: Prlainović gađa u srž problema

Andrija Prlainović, legenda srpskog i svetskog vaterpola, dao je intervju za hrvatski portal Index, i govorio o porazu Srbije od Hrvatske (13:15) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u vaterpolu u Dohi.

Nakon što naš nacionalni tim na još jednom velikom takmičenju nije ušao u borbu za medalje, on je rekao da je to realnost koja više i nije tako nova za naš trofejni sport.

– (Golman Hrvatske, Marko) Bijač je napravio najveću razliku. Srbija je bila u većem delu susreta čak i bolji rival, ali nije uspela da napravi veću razliku i da se odvoji. Takođe, osim fenomenalnog Bijača, presudila je jako loša igra Srbije sa igračem manje i loš dan golmana. Nema tu šta previše da se filozofira, sa tri odbrane se jako teško prolazi četvrtfinale protiv protivnika koji je u najmanju ruku jednako kvalitetan. Da, jako čudna utakmica. Veoma loše obrane u prve dve četvrtine. Čak i u nastavku, mnogo loše s obzirom na to da je ovo bio susret za polufinale – rekao je Prlainović za Index.hr i dodao:

– Na početku, jako loš igrač manje Hrvatske i Srbija se, dok je imala dobru realizaciju, mogla i morala odvojiti. Međutim, kako sam već rekao, ne možeš da dobiješ ovakvu utakmicu kad ti golman u trećoj četvrtini odbrani prvu loptu – dodao je Prlainović, kritkujuići nastup na[eg ;uvara mreže Radoslava Filipovića.

Da li je najveći problem Srbije nedostatak kvaliteta posle odlaska asova koje su predvodili Andrija Prlainović i Filip Filipović?

– Nije problem Srbije samo manjak kvaliteta. Ne postoji ekipa na svetu koja sa tri odbrane može da prođe u polufinale. Istina, bilo je tu šuteva koji su prolazili jer odbrana nije bila postavljena kako treba. Sa ovakvom igrom u odbrani, bilo bi jako teško i protiv ekipe koja je slabija kvalitetom od nas. U pojedinim trenucima je bilo previše dekoncentracije, a bilo je i manjka blokova u situacijama kad je Hrvatska imala igrača više. Odbrana je ranije uvek bila najjači adut srpske reprezentacije. Na tome smo bazirali svoje uspehe, a sad je to druga priča. Sa ovakvom odbranom nemamo čemu da se nadamo više od ovoga. Kad smo osvajali medalje u poslednjim decenijama, uvek smo bili na malo primljenih golova. To nam je bila najveća snaga, a sad se to promenilo.

Upitan da li je Srbija izgubila kult reprezentacije posle odlaska njegove generacije 2021, Prlainović je odgovorio da ne misli da se to dogodilo. Problem je nešto drugo.

Dušan Mandić FOTO: StarsportDušan Mandić FOTO: Starsport

– Ne bih spominjao moju generaciju, ali to ne treba ni porediti. Pad je očigledan. Jednostavno, Srbija u nekoliko poslednjih godina nije dobila značajna osveženja koja smo očekivali da će dobiti. Posle Mandića i Jakšića, koji su sad već među najiskusnijima, kroz domaće klubove nismo stvorili klasne igrače za reprezentaciju. To je tako, s tim moramo da živimo i to je trenutna situacija. Najveći dobitak ovog Svetskog prvenstva je plasman na Olimpijske gre u Pariz. S obzirom na sve, čak smo se i toga pribojavali, ali srećom to smo ostvarili – istakao je naš proslavljeni as, pa zaključio:

– Ko zna, možda će u Parizu biti više sreće, pa da napravimo neki korak više u odnosu na EP i SP. Ne bih rekao da je narušen kult reprezentacije. Nijednom igraču ne mogu da zamerim ništa. Na svakoj utakmici i na ovom turniru i u Zagrebu odigrali su najbolje što mogu. Dali su sve od sebe, dali su maksimum i, što se tiče Srbije, ponavljam, to je naša realnost. Taj maksimum je u ovom trenutku dovoljan samo za ovo. Nažalost, ne za više od četvrtfinala. Ništa, sad treba napraviti dobru analizu za Pariz, imamo dovoljno utakmica da vidimo gde smo grešili i možda bismo mogli da pokušamo i s nekim drugim rešenjima.

Komentar