Grad Trebinje
Trebinje

Pad tržišta smilja doveo porodicu Pendo do unosnog biznisa

Prirodno pravljene antiage kreme i balzami od smilja porodice Pendo iz Popovog Polja, kod Trebinja, izazvale su veliku potražnju ovoga ljeta, a počeli su ih, kako kažu, proizvoditi sasvim slučajno.

Preferirajući zdravi plantažni uzgoj ljekovitog bilja na sopstvenoj zemlji, Pende su, u vrijeme kada je eterično ulje od smilja dobro kotiralo na tržištu, zasadili cijele plantaže, krenuli i u proces destilacije, ali je odjednom tržište bilo prezasićeno pa je sve stalo.

“Budući da imamo i sopstvenu destilaciju, proizvodeći ulje od smilja i hidrolat od smilja, na prijedlog ljudi iz ‘Hercegovačke kuće’ smo počeli praviti i kozmetičke proizvode od smilja, kremu i balzam od smilja i za sada nam dobro ide prodaja”, kaže Ljilja Pendo.

U svemu joj najviše pomaže kćerka Ana, koja dodaje da njoj još ne treba antiage krema, ali budući da koža počinje polako da gubi hidrataciju nakon 25. godine, i krema i balzam se preporučuju čak i mladim djevojkama.

“Tinejdžeri naročito koriste naše prirodne balzame za tretman bubuljica jer su se oni pokazali izvanrednim, tako da, i kada bismo proširili paletu proizvoda – dobro bi nam išlo”, dodaje Ana.

Dragica se prisjeća da je sve krenulo prošle godine u junu jer se ni zelena masa bilja, ali ni destilati nisu više mogli prodavati, a nasada smilja je bilo jako mnogo.

“Nekako u vrijeme kada smo mi počeli s ovom pričom cijene su otišle dolje, tako da smo razmišljali i konsultovali se sa stručnjacima na koji način bilje možemo iskoristiti da nam ne propadne. Počeli smo destilaciju, ali je vrlo brzo postao problematičan i način prodaje destilata, tako da smo se posavjetovali sa stručnjacima u ‘Hercegovačkoj kući’ i nismo se pokajali zbog saradnje”, kaže Ljilja.

Osim destilacije, sve drugo se pravi ručno – i kreme i balzami. Njih prave uz redovne obaveze i od njih se može lijepo zaraditi kada bi se, kako kažu, posvetili isključivo ovom poslu.

Prodaja se za sada obavlja samo preko “Hercegovačke kuće”, ali da malo razrade distribuciju, da osmisle neki štand kakvih ima na magistralnom putu Trebinje – Ljubinje, prodaja bi, kažu i sami, išla mnogo bolje.

U budućnosti se Pende planiraju više posvetiti ovom poslu, proširiti paletu proizvoda, razraditi distribuciju pa će, kako kažu, i zarada na koju se ni sada ne žale, jer dobro upotpunjuje kućni budžet, biti veća.

Nezavisne novine

Komentar