Grad Trebinje
Republika Srpska

PAO DOGOVOR Dodik će imati 4 delegata u Domu naroda BiH, a evo šta zauzvrat dobija Pokret za državu

Pokret za državu, koji okuplja bošnjačke i probosanske stranke, neće podržati kandidata opozicije iz Republike Srpske za Dom naroda BiH, čime će omogućiti SNSD da ima četiri delegata, a zauzvrat će dobiti fotelje u Vladi i parlamentu Srpske.

Kako saznaje Srpskainfo, dogovor je ovo koji su još prije desetak dana postigli predstavnici Pokreta za državu (PZD) sa liderom SNSD, Miloradom Dodikom.

Prema tom dogovoru PZD bi trebao dobiti mjesto potpredsjednika u parlamentu Srpske iz reda bošnjačkog naroda i ministarsku fotelju u Vladi Srpske.

Izvor Srpskainfo ističe da bi mjesto jednog od potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske trebao da dobije Mirsad Duratović iz PZD, dok bi Sevlid Hurtić trebao da dobije fotelju ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske. Zauzvrat PZD neće podržati kandidata opozicije prilikom izbora srpskih delegata u Dom naroda BiH.

Da neće podržati opoziciju potvrdio je juče za N1 i sam Duratović koji je rekao kako će poslanici PZD u NSRS glasati za svoga kandidata Vojina Mijatovića.

– Mi nećemo dati podršku delegatu SNSD, a opozicija ima mogućnost da višak glasova da našem kandidatu i onda ćemo mi dobiti delagata u Domu naroda iz reda srpskog naroda. Ne možemo dati povjerenje SDS i PDP da će oni raditi za interese države, a kontra zaključaka NSRS – rekao je Duratović.

Naš izvor ističe da je PZD svjestan da njihovih pet glasova u NSRS ne mogu obezbijediti Mijatoviću fotelju u Domu naroda, već idu sa svojom listom kako bi omogućili SNSD da dobije četiri delegata. To je ujedno i glavni razlog zašto je PZD dostavio u NSRS listu svojih kandidata za Dom naroda.

Iako se u javnosti stvorila slika da je neophodno da poslanici PZD glasaju za kandidatsku listu SNSD, kako bi obezbijedili četvrtog delegata, Srpskainfo je ranije već pisala da postoji matematika po kojoj je za SNSD dovoljno samo da PZD glasa za svoju listu. Dakle, nije neophodno da podrže njih, ali bi za SNSD bilo loše da probosanske stranke podrže listu opozicionih stranaka.

Naime, stranke okupljene oko SNSD imaju ukupno 53 poslanika, a opozicija, bez PZD, 25.

srpskainfo.com

Komentar