Grad Trebinje
Republika Srpska

PARALELNA STVARNOST Kakvu je poruku poslala skupštinska većina odbacivanjem zahtjeva za smjenu Čubrilovića

Nakon što skupštinska većina nije podržala zahtjev narodnog poslanika iz Kluba SDS, Nebojše Vukanovića, za smjenu predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića, Vukanović je poručio: „Narodna skupština Republike Srpske nikad nije bila na nižim granama“.

Naime, on je optužio Čubrilovića da je zaposlio u ovoj instituciji Đorđa Todorovića, na društvenim mrežama poznatijeg kao Todor Veliki ili Todor Obdareni. Ovo je događaj koji je, tvrdi on, potvrdio ranija uvjerenja da Narodna skupština gubi svoj dignitet i da svako radi šta hoće, pa između ostalog i zapošljava mimo konkursa.

– Takvim ponašanjem, gdje nas tjeraju da donosimo važne odluke, a da se te odluke stavljaju u ladicu, da se ne poštuju, i korišćenje NSRS za promociju jedne partije, oduzimanje riječi, kršenje prava, poslovnika, sprečavanje bilo kakve rasprave, pokazuje da je Narodna skupština na najnižim granama i po parlamentarizmu – ocijenio je Vukanović za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Narodna poslanica Jelena Trivić (PDP) izjavila je za Srpskainfo da je skupštinska većina odavno pokazala da će odbiti svaku inicijativu koja dođe od opozicije.

– Ne vjerujem ni da su se uputili o čemu je riječ. Oni automatski glasaju, bez razmišljanja o posljedicama. Tako gledam i na ovo današnje glasanje. Od predsjednika Skupštine sam očekivala u najmanju ruku neko objašnjenje, radi javnosti i digniteta Skupštine. Ono je izostalo – kazala je Trivićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pored poslanika koji trebaju da čuvaju ugled Narodne skupštine Republike Srpske, to su svakako i njeni zaposleni, a posebno oni koji su na privremenom radu. To je tema o kojo se trebalo rasporavljati ako želimo da sačuvamo dignitet Narodne skupštine. Izjavio je ovo za Srpskainfo, poslanik iz Kluba SDS Davor Šešić.

– Ako to nije tema za sjednicu NSRS, onda je za kolegijum Narodne skupštine. Trebao se naći način kako da se ispoštuje zahtjev gospodina Vukanovića, koji je samo imao dobru namjeru, a to je da sačuva dignitet Narodne skupštine – rekao je Šešić.

FOTO: MIRJANA RADANOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIRJANA RADANOVIĆ/RAS SRBIJA

Odbacivanje inicijative narodnog poslanika Vukanovića ne treba da iznenadi, kaže za Srpskainfo politikolog Darko Kuzmanović i dodaje da bi više iznenadilo da je odluka većine bila drugačija i da je jednom vlast stala na stranu građana i zakona i pokušala očuvati dignitet Narodne Skupštine.

– Poruka koja je poslata građanima nije nova, jer im se ona od vlasti šalje svakodnevno. Vlast je kreirala paralelnu stvarnost u kojoj na jednoj strani nema ni reda, ni zakona, ni konkursa, i u kojoj se ljudi koji se nalaze unutar sistema mogu ponašati bukvalno kako žele, a na drugoj, stvarnost u kojoj žive obični građani, koji jedva sastavljaju kraj s krajem i koji i te kako prolaze sve konkurse i kojima uvijek fali jedan papir ili ne zadovolje potrebne kriterijume, iako nerijetko imaju i jače kvalifikacije od potrebnih – kaže Kuzmanović.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Što se tiče institucija, smatra da je po srijedi dugogodišnje urušavanje istih, a primjer Todora Velikog je samo jedan u nizu.

– Kada sagledamo sve ovo, onda postaje potpuno jasno zbog čega ministri, direktori i ostali funkcioneri svoje diplome kriju kao zmija noge i zbog čega se gnušaju zakona o provjeri diploma, ali i drugih propisa koji bi uveli reda u zapošljavanje u javnim ustanovama i institucijama – zaključio je Kuzmanović.

srpskainfo.com