Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Partneri kao ROGOVI U VREĆI: Raspad sistema na nivou BiH

Sistem zajedničkog odlučivanja o najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima BiH nalazi se u potpunom rasulu, o čemu najbolje svjedoči prelijetanje američkih bombardera preko teritorije BiH bez odobrenja predstavnika Republike Srpske.

Jučerašnji provokativni “niski let” američkih vojnih vazduhoplova iznad gradova u Srpskoj i Federaciji BiH, po vlastitom priznanju, na svoju ruku odobrio je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez. O tome, kako tvrde, apsolutno nisu bili upoznati, niti su za tako nešto dali saglasnost predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Zukan Helez
FOTO: FENA/HARUN MUMINOVIĆ

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Predsjedništvo o tome nije donijelo bilo kakvu odluku niti je o tome bilo upoznato.

– I nikada na tako nešto ne bih dala saglasnost, ni kao srpski član Predsjedništva, niti u bilo kojem drugom svojstvu – rekla je ona.

predsjednistvo bih sjednica
FOTO: AMER KAJMOVIĆ/FENA

Da će novoizabrana vlast na nivou BiH nastaviti sa praksom svojih prethodnika, koji su o važnim spoljnopolitičkim temama i pitanjima djelovali usaglašeno kao “rogovi u vreći”, bilo je jasno već prvih dana nakon što su novi “partneri” preuzeli funkcije.

Prije nego što je, praktično, sjeo u fotelju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović je na svoju ruku krenuo na turneju po Briselu i Vašingtonu, gdje je, bez usaglašenog stava sa srpskim članom Predsjedništva, javno lobirao za što brže priključivanje BiH NATO.

bombarder B-1B Lancer
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Novi ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković prvih šest mjeseci svog mandata takođe je “ukrasio” izjavama i stavovima koji nisu usaglašeni na nivou zajedničkih institucija, prije svega po pitanju uključivanja BiH u zapadnu vojnu alijansu. Prije nekoliko dana Konaković je, takođe, u posjetu primio kontroverznog ambasadora Ukrajine za BiH, Vasilja Kiriliča, te mu obećao da će BiH nastaviti da pruža podršku Ukrajini u sukobu s Rusijom. S druge strane, zvanični stav Republike Srpske o tome je da BiH treba da zadrži apsolutnu neutralnost.

Ministar odbrane Zukan Helez već mjesecima puni novinske stupce zbog potpune samovolje u donošenju odluka koje se tiču oba entiteta, a sve je “začinio” priznanjem da je lično dao dozvolu američkim bombarderima za pokazivanje sile na nebu iznad BiH.

Profesor geopolitike Srđan Perišić za Srpskainfo kaže da navedeni primjeri, kao i brojni  drugi slučajevi iz bliže i dalje prošlosti, pokazuju da zajedničke institucije na nivou BiH postoje samo formalno.

– To je potpuno očekivano i ne predstavlja iznenađenje. Samostalnu politiku ne vode ni Bećirović ni Konaković ni Helez. Oni samo izvršavaju naloge iz Vašingtona i Brisela. To moraju da rade, jer su za dolazak na vlast morali da prihvate uslove Zapada. To znači potpuna kooperativnost i oni su to prihvatili – tvrdi Perišić.

Zbog toga su, dodaje, vlasti u Republici Srpskoj doslovno primorane da vode odvojenu spoljnu politiku jer, kako ističe, nema bilo kakvog dogovora o zajedničkom nastupu na nivou BiH.

– Odgovor na takve postupke bošnjačkih predstavnika je Dodikova posjeta Moskvi i to što je premijer Višković otišao u Italiju. Republika Srpska mora graditi svoju spoljnu politiku, ako već ne može na to da utiče u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara. Druge opcije ne postoje – smatra Perišić.

BEĆIROVIĆ ZA STRANU VOJNU SILU

Koliko su odnosi vladajućih partnera na nivou BiH narušeni pokazuje i to što je na konstataciju predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD Milorada Dodika da jučerašnji prelet američkih bombardera za Srpsku i njene građane predstavlja zastrašivanje i represiju, ničim izazvan odmah reagovao bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović, nazivajući Dodika “Putinovim vazalom”.

– Ovaj potez SAD jača mir, sigurnost i nadu u bolju budućnost naše zemlje. Nikakve besmislene izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj ove konkretne i višestruko opravdane poruke SAD – poručio je Bećirović.

Na ovu poruku stigle su brojne reakcije iz Srpske u kojima se Bećirović opisuje kao rijedak primer političara koji prelet stranih vojnih aviona doživljava kao podršku suverenitetu svoje zemlje.

srpskainfo.com

Komentar