Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

PATRIOTIZAM I BOGATSTVO Da li su „najveći“ Srbi, Bošnjaci i Hrvati slučajno najbogatiji

Patriotizam i nacionalizam su hrana bez koje politička scena u BiH vjerovatno ne bi mogla da preživi ni dan. Međutim, postoji velika razlika kada se u prsa udaraju građani i kada to čine njihovi politički predstavnici. Ta razlika zove se novčana korist.

Političari koji sebe smatraju „najvećim“ Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, pa čak i predstavnicima „građanske“ opcije, istovremeno na računima imaju cifre s toliko nula koliko prosječan građanin neće imati u životu.

Čak i kada pogledamo njihove imovinske kartone, koji ne moraju biti tačni, jasno je da su mnogi odlično unovčili priču o „odbrani“ svog naroda od „nasrtaja“ drugih. A neki tek (uspješno) kreću u taj mukotrpan poduhvat.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prijavio imovinu vrijednu više od 2,1 milion KM, a njegova supruga 219.505 KM. Dodik je naveo da njegova djeca nemaju prihode i imovinu, iako je svima poznato da postoje firme čiji su vlasnici ili suvlasnici, zvanično ili preko trećih lica.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić u posljednjem kartonu prijavio je imovinu u Srpskoj i Srbiji procijenjenu na 747.000 KM plus 346.500 KM imovina supruge.

Lider SP i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić u kartonu je naveo imovinu od 955.000 KM, a njegov sin 70.000 KM. Ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović poznati je multimilioner, a u politiku je ušao iz poslova sa naftom. Svoju imovinu je procijenio na 4,7 miliona KM, a  supruginu na 10,7 miliona KM. Njegova djeca raspolažu imovinom od 635.000 KM, odnosno 229.000 maraka.

Vojin Mitrović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

„Reprezentacija“

Naravno, ni „reprezentacija“ u Sarajevu ne oskudjeva. Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Sanja Vulić priznala je da ima dva stana i automobil, ukupne vrijednosti 256.000 KM. Član Kolegijuma Predstavničkog doma Nebojša Radmanović naveo je imovinu vrijednu 290.000 KM, a supruga 320.000.

Prema bazi imovine političara, koju vodi CIN, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ima stan u Istočnom Sarajevu, stan u Trebinju i apartman na Jahorini.

– Uoči prvog mandata 2018. je prijavio stan u Istočnom Sarajevu vrijedan 75.000 maraka, apartman na Jahorini od 80.000 maraka i automobil od 71.000 KM. Četiri godine kasnije svojoj imovini je dodao i stan u Trebinju. Automobil je zamijenio sa dva nova proizvedena 2020. i 2021. godine i motorom „Vespa“. Tokom prvog mandata je za nepune četiri godine zaradio najmanje 131.000 KM – piše u istraživačkoj priči CIN iz februara 2023.

Staša Košarac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić je na početku poslaničkog mandata u PS BiH 2018. godine prijavio da ima tri stana u BiH i Crnoj Gori od 64, 52 i 50 kvadrata te 25.000 kvadrata zemlje u BiH. Prijavio je i da je njegova supruga vlasnica stana od 98 kvadrata u Novom Sadu. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su tada utvrdili da se prijavljeni podaci ne slažu sa onim u zemljišnim knjigama. Pronašli su da Nešić ima stan u Budvi čija površina ne odgovara nijednom od prijavljenih stanova te da, zapravo, sa suprugom dijeli vlasništvo nad stanom u Novom Sadu. Tada je prećutao i da je vlasnik trgovačke firme „N-Group“ u kojoj je njegova supruga direktorica.

Četiri godine kasnije, kada postaje ministar bezbjednosti, Nešićev imovinski karton izgleda potpuno drugačije.

Nenad Nešić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U Izjavi koju podnosi Savjetu ministara BiH on je naveo da u Tivtu u Crnoj Gori ima dva stana i dvije garaže ukupne površine 372 kvadrata. Još je naveo da posjeduje kuću i zemljište u Sarajevu i Istočnom Sarajevu te firmu „N-group“. Svoju imovinu u Srbiji nije naveo, a novinari CIN su sada pronašli da Nešići osim stana u Novom Sadu imaju još i kuću od 177 kvadrata. Iako vlasništvo dijeli sa suprugom Majom, novinarima je rekao da imovinu u Srbiji nije prijavio jer nije bio u obavezi. „U upitniku nigdje ne piše imovina bračna, nego piše imovina koja se vodi na vama“, rekao je on.

Sarajevska „Trojka“

Ministar spoljnih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković je naveo da mu lična imovina vrijedi 295.000 KM. Ali, zato se na njegovoj supruzi vodi imovina vrijedna čak 8,5 miliona KM.

Elmedin Konaković i Nermin Nikšić u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ministar komunikacija i transporta BiH i lider NS Edin Forto, prema baci CIN, ima stan u Sarajevu vrijedan 250.000 KM i zemljište u istom gradu procijenjene vrijednosti veće od pola miliona maraka.

Premijer FBiH i lider SDP BiH Nermin Nikšić, prema istom izvoru, ima vikendicu u Konjicu od 70.000 KM, stan u sarajevu od 125.000 KM, te je suvlasnik dva stana, garaže i poslovnog prostora u Konjicu. Sin Haris je vlasnik kompanije u Konicu procijenjene na 664.000 KM.

Čović i Izetbegović

Prvi u Hrvata, lider HDZ BiH Dragan Čović šampion je, ne samo po imovini, nego po pokušaju da je skrije. U posljednjem imovinskom kartonu dostavljenom CIK BiH, Čović je doslovno naveo da ne posjeduje nikakvu imovinu, kao ni njegova supruga.

Međutim, prema bazi CIN, Čović ne zna gdje šta ima, što uključuje i imetak najbližih članova njegove porodice. Ima kuću u Mostaru, suvlasnik je vile i zemljišta u istom gradu. Čović posjeduje zemljište u Širokom Brijegu. Njegova supruga Bernardica ima stan u Makarskoj, suvlansica je poslovnog priostora u Mostaru, vlasnica je stana i parkinga u Zaostrogu, stana sa garažom u Zagrebu, zemljišta u Mostaru.

FOTO: FOTO: SRNA
FOTO: FOTO: SRNA

Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Čovićeva ćerka ima stan u Mostaru, baš kao i njen suprug Davorin Primorac, inače direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, slično Čoviću, obožava da se pohvali skromnošću. Međutim, podaci iz baze CIN ne idu u prilog tome. Suvlasnik je kuće u Sarajevu u vrijednosti 250.000 KM, zemljišta od 75.000 KM, a sa suprugom Sebijom i stranačkim kolegom Ševkijom Okerićem dijeli vlasništvo nad 4.696 kvadrata zemljišta u sarajevskom naselju Poljine, a cifra je preko 243.000 KM.

Supruga Sebija posjeduje apartman i garažu na Bjelašnici, a ćerka Jasmina stan u Sarajevu.

Naravno, spisak se ovdje ne završava…

„Od čega? Od plate?“

Prema riječima novinara Oslobođenja, Gorana Dakića, politika ne može da predstavlja osnov za bogaćenje, a kod nas je isključivo tako.

-Politika ne može da predstavlja osnov za promjenu socijalnog statusa, a kod nas se gotovo svi, ako ne i svi, politikom bave isključivo zbog toga. Onaj ko u politici zarađuje bogatstvo umjesto plate, mora na robiju, jer je to virus korupcije koji kasnije samo prodire dublje u tijelo – kaže Dakić za Srpskainfo.

Goran Dakić o NF
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, politikom se bave ljudi koji žele dobro sebi, a na državi i narodu.

-Oni imaju nekoliko kuća, nekoliko stanova, nekoliko vikendica na moru i planini, nekoliko automobila, nekoliko poslovnih prostora, nekoliko garaža, nekoliko kompanija, nekoliko proizvoda… Od čega? Od plate? Tijanić je jednom rekao, ponavljam za njim: Neko ovdje mora da bude strijeljan zbog iznevjerenih nada – zaključuje Dakić.

Slobodan Popadić/srpskainfo.com

Komentar