Grad Trebinje
Republika Srpska Video

“Patriotizam se ne mjeri kilometrima” Čuveni hirurg Miodrag Lazić u ratu spasavao živote, DOBIO SPOMENIK U SRPSKOJ /VIDEO/

Istaknutom niškom doktoru i hirurgu Miodragu Laziću, koji je preminuo 2020. godine od korona virusa, podignut je spomenik u znak zahvalnosti za doprinos, u Istočnoj Ilidži, u Republici Srpskoj.

Od Niša do Srpskog Sarajeva, patriotizam se ne mjeri kilometrima uklesano je na spomeniku doktoru Laziću koji je otkriven u znak zahvalnosti za sve spasene živote tokom rata u Republici Srpskoj.

Spomenik su zajedno otkrili načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković i ćerka doktora Lazića Nina Vujošević, a u prisustvu okupljenih građana, piše Blic.

 Doktor Lazić će ovdje, na šetalištu koje nosi njegovo ime, biti na vječnoj straži svojim Ilidžancima, a mi se klanjamo se njegovoj žrtvi – rekao je načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

U Kliničkom centru u Nišu, 14. aprila 2021. godine otkrivena je spomen ploča u čast hirurga i dugogodišnjeg direktorka Urgentnog centra u Nišu, na godišnjicu njegove smrti. Na spomen ploči su i reči, koje je dr Laza ostavio u oproštajnoj poruci:

“Otišao sam časno i pošteno. Stajao sam na prvoj liniji”, prenose Južne vesti.

Djela doktora neotuđiv dio priče proteklog rata

Ratni hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine u 65. godini. Bio je direktor Urgentnog centra u Nišu, a kao dobrovoljac je došao u redove Vojske Republike Srpske tokom odbrambeno-otadžbinskog .

Kao hirurg učestvovao je i u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama. Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija.

Komentar