Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

PDP će podržati ukidanje akciza, HDZ čeka prijedlog Vijeća ministara

Nakon što je SDP uputio prijedlog izmjene Zakona o akcizama, kojim bi se ukinula akciza na gorivo, pitali smo državne zastupnike hoće li podržati izmjenu zakona

Klub zastupnika SDP-a BiH uputio je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izmjene Zakona o akcizama, kojim bi se privremeno ukinula naplata akciza na gorivo. Šef Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović kazao je kako bi se, usvajanjem izmjene zakona, cijene goriva smanjile do 45 feninga, u zavisnosti od vrste, u odnosu na aktuelnu cijenu od 2.71 KM po litri.

Vlasti u BiH spavaju

Osvrnuvši se na usvajanje izmjena zakona iz 2017. godine, Magazinović je naveo kako je za tri godine na osnovu akciza na gorivo prikupljeno 3.6 milijardi KM, te podsjetio da su mogla biti izgrađena dva autoputa do sada, da je novac od akciza namjenski korišten, odnosno utrošen za cestovnu infrastrukturu, kao što je najavljivano prilikom usvajanja zakona. Umjesto toga, novac je išao u budžet.
Magazinović je istakao kako evropske zemlje, koje su, također, pogođene ekonomskom krizom, iznalaze različite načine i pokušavaju zaštititi građane, “dok vlasti u BiH spavaju”.

Kreator predloženih izmjena Zakona o akcizama je makroekonomski stručnjak, profesor Faruk Hadžić, koji je kazao da bi se privremenim ukidanjem akciza na gorivo ublažio inflatorni udar na građane Bosne i Hercegovine.

“Ovim prijedlogom, privremeno se suspenduje naplata akcize, koja ide u 100 % iznosu u budžete raznih nivoa i nije povezana sa cestogradnjom. Putarine za ceste i putarine za autoceste koje se također naplaćuju po litri goriva i koje idu većim dijelom namjenski na poseban podračun nisu predmet ovih izmjena, tako da će se i dalje prikupljati i koristiti za cestogradnju”, objasnio je Hadžić.

Konstatovao je da će se “na ovom zakonu najbolje vidjeti da li postoji istinska spremnost donosioca odluka da se pomogne građanima, kada je najpotrebnije”.

Kontaktirali smo i zastupnike u Zastupničkom domu PSBiH, koji će na kraju i odlučivati o navedenom zakonu.

Predrag Kožul, zamjenik predsjedavajućeg Kluba HDZ-a BiH kazao je za Buku da su u ovoj stranci spremni podržati svaki prijedlog koji dođe od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, navodeći kako je to posao za one koji se time dugoročno bave.

“To su Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo financija, i ja vjerujem da će s te strane doći kvalitetan prijedlog kojim će se reagirati na trenutnu situaciju. Teško mi je komentirati ad hoc ideje koje dolaze s više strana. Da ćemo nešto morati uraditi to je apsolutno činjenica i ja vjerujem da će doći jedan takav prijedlog s ovih nadležnih adresa nakon jedne ozbiljne analize, a koliko znam, takve analize se već rade u Upravi za indirektno oporezivanje, tako da će biti prostora za takve izmjene i prijedloge”, kazao nam je Kožul.

Mira Pekić, zamenica predsjedavajućeg Kluba SDS-PDP-DNS, podržava suspenziju akciza na gorivo na određeni vremenski period.

“Time bi se zaustavilo ovo divljanje cijena na tržištu u Bosni i Hercegovini. Svakako da povećanje cijene goriva utiče i na povećanje cijena životnih namirnica, tako da je suspenzija akcize na gorivo na određeni period prijedlog koji ćemo mi podržati”, kaže za Buku Pekić, te napominje kako je vlast mnogo ranije morala reagovati.

PDP neće biti zlopamtilo

“Političke partije koje čine vlast su do sada trebale da izađu s jednim paketom mjera koji bio bio svrsishodan, i koji bi došao do kranjeg potrošača, koji ima najveću štetu od ovog povećanja cijena. S obzirom da vlast ne izlazi, mi imamo jedan prijedlog od kolega iz SNSD-a koji se tiče tri stope PDV-a koje bi se uvele. Koliko god da su u SNSD-u bili protiv izmjena Zakona o PDV-u kada smo se mi za to zalagali, mislim da ne trebamo biti zlopamtila i da trebamo početi razmišljati ekonomski i početi donositi propise koji će zaustaviti ovo divljanje cijena. Vidimo da države u okruženju imaju i robne rezerve i načine da djeluju i smanje utjecaj cijena na život građana, ali, evo, u Republici Srpskoj nemamo robnih rezervi, a ni u Federaciji BiH ne vidim da se nešto puno te robne rezerve aktiviraju”, istakla je Pekić.

A da će podržati prijedlog izmjena Zakona o akcizama koji je uputio SDP, potvrdio nam je i državni zastupnik SDA Nermin Mandra.

“Ja lično smatram da treba podržati prijedlog SDP-a za privremeno ukidanje akciza. Klub SDA nije zauzimao stav o tome. Vjerovatno ćemo zauzeti stav kada se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu Predstavničkog doma PSBiH”, kazao nam je Mandra.

Kontaktirali smo i nekoliko zastupnika SNSD-a u državnom Parlamentu, ali nisu odgovarali na naše pozive.