Grad Trebinje
Trebinje

Pedijatrijski dani okupili više od 100 učesnika

U Trebinju su večeras otvoreni 22. pedijatrijski dani koji su okupili oko 110 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Na ovom stručnom skupu u organizciji Udruženja pedijatara Republike Srpske biće obrađeno 12 tema, među kojima su proces imunizacije i rijetke bolesti.

Predsjednik Udruženja Jelica Predojević izjavila je  da su rijetke bolesti važna tematika koja se u posljednje dvije godine pominje u Srpskoj, jer je Fond zdravstvenog osiguranja nabavkom nove inovativne terapije učinio znatan napor da riješi problem djece oboljele od rijetkih bolesti kojih u Srpskoj ima oko 300.

Načelnik Odjeljenja za pedijatriju i neonatalogiju trebinjske Bolnice Ljiljana Buha rekla je da je izazov biti pedijatar, da je to teška oblast i da se briga za djecu nikada ne mijenja.

Kardiolog Instituta za majku i dijete iz Beograda Sergej Prijić istakao je da je ovaj pedijatrijski skup jedan od najznačajnijih, te da su tu da pokušaju da svjetske standarde primijene u praksi.

Predijatri.jpg (974 KB)

“U kardiologiji su danas kompleksne metode, dijagnostičke, terapijske, rešavamo probleme kod dece sa srčanim manama bez operacija, uspevamo da završavamo stvari tako da deca imaju blag boravak u bolnici”, rekao je Prijić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je velika čast da se ovakvi skupovi održavaju u ovom gradu, izrazivši očekivanje da će se na predavanjima čuti sve ono što stručnjaci rade u svijetu, regionu, ali i Trebinju.

Pedijatrijski dani trajaće do nedjelje, 28. aprila.

Komentar