Grad Trebinje
Republika Srpska

Pelet jeftiniji, ovo je trenutna cijena

Cijene peleta u Republici Srpskoj su osjetno niže, a tona ovog energenta trenutno košta od 480 do 490 KM, izjavio je sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Srpske Igor Andrić.

Andrić je rekao da se može očekivati i dalji pad cijena, s obzirom na to da se bliži kraj sezone grijanja, prenose mediji

– Velika je ponuda peleta na tržištu. Kod proizvođača su veliki lageri, na šta je uticala ranija odluka o zabrani izvoza, zbog čega nisu uspjeli plasirati sve proizvedene količine – istakao je Andrić.

On je naveo da je teško prognozirati za koliko bi pelet još mogao pojeftiniti, a potrošačima koji se griju ovim energentom preporuka je da što prije krenu u nabavku.

Prema njegovim riječima, za sada ima dovoljne količine peleta u Republici Srpskoj za podmirivanje domaćih potrošača.

– Proizvođači nisu zadovoljni sa prodajom, jer prema informacijama sa evropskog tržišta gdje su uglavnom plasirali pelet, a s obzirom na to i da smo imali blažu zimu, nisu potrošene sve te količine – poručio je Andrić.

Govoreći o odluci o zabrani izvoza peleta u inostranstvo, Andrić je naveo da ta odluka trenutno ne važi, kao i da će eventualno donošenje novih zabrana zavisiti od daljeg razvoja situacije na tržištu i krize u Evropi i svijetu zbog sukoba u Ukrajini.

On je rekao da je preporuka da se nove zabrane, ukoliko bude potrebe za njima, obazrivije kreiraju.

Komentar