Grad Trebinje
Republika Srpska

Petrović: U štrajku 32 pravosudne institucije

Štrajku radnika u pravosuđu pridružile su se kolege iz još nekoliko institucija, tako da je trenutno obustavljen rad u ukupno 32 pravosudne institucije u Srpskoj.

Rekao je to za CAPITAL predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović i dodao da očekuje da će ih podržati i preostalih nekoliko institucija u kojima štrajk nije počeo.

„Što se tiče broja institucija koje ulaze u štrajk, mi rastemo. Došli smo do 32 institucije i milim da će se taj rast nastaviti, dok nam se sve institucije ne pridruže. Ne računajući kazneno – popravne ustanove, u RS ima oko 44 pravosudne institucije. U dosta njih nemamo sindikalne organizacije, a što se tiče onih u kojima imamo sindikalne organizacije, u štrajku je njih više od 80 odsto“, kaže Petrović.

Rekao je da dogovora sa Ministarstvom pravde RS još nema.

„Vjerovatno prave kalkulacije, a mislim da ćemo vrlo brzo imati sastanak sa predstavnicima ministarstva“, kazao je Petrović.

Podsjećamo, radnici u pravosuđu Srpske juče su stupili u generalni štrajk.

Oni od Ministarstva pravde RS i nadležnih institucija zahtijevaju da im se povećaju plate zbog rasta obima posla i prestane sa diskriminacijom zaposlenih u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža.

Komentar