Grad Trebinje
Republika Srpska

PIK: Zakonu o radu NVO nije mjesto u demokratskom društvu

Savjet za primjenu mira (PIK) oglasio se povodom odluke Vlade Republike Srpske da uputi u proceduru Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te istakli da ovakvom zakonskom rješenju nije mjesto u demokratskom društvu.

Između ostalog, u izjavi ambasadora članica PIK-a, navodi se da „Vlada Srpske od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava“.

– Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljaće značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u BiH – saopštio je PIK.

Dodaju da su nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu i predloženi novi zakon u suprotnosti sa samim pojmom demokratije.

– Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u Srpskoj. Ambasadori Upravnog odbora PIK-a snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska – dodato je.

U saopštenju PIK-a naglašeno je da u predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija.

Agencije

Komentar