Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Planirani brojni projekti za ljepšu sliku grada

U Trebinju je juče održana prezentacija planova projekata, urbanističkih sadržaja i privrednih ideja koji će u budućem periodu biti realizovani u ovom gradu, a među kojima su izgradnja zgrade za ljekare, izgradnja parka Hercegovaca, te izgradnja kongresnog centra sa svim sadržajima koji će poboljšati izgled grada.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja Vedran Furtula izjavio je novinarima nakon prezentacije da je sljedeće godine u planu da se gradi zgrada za ljekare, specijaliste i profesore.

Furtula je naveo da je završen projekat za tu zgradu, koja bi bila locirana na mjestu postojeće bolnice.

“Izgradnja parka Hercegovaca je projekat spomeničke arhitekture. Ovaj katalog, koji smo predstavili stručnoj javnosti, jeste u formi upitnika, želimo da oslušnemo javnost koji su to znameniti Hercegovci zaslužili takav tretman i koje su to lokacije pogodne za takav niz objekata koje smo planirali da izgradimo”, rekao je Furtula.

On je najavio da će u okviru daljeg razvoja fakulteta i univerziteta u Trebinju ubrzo biti formiran arhitektonski fakultet.

Furtula je naveo da katalog projekata, ideja, pogleda i planova treba da pokrene stručnu javnost kada je riječ o oplemenjavanju postojećih i planiranih urbanih sredina u smislu izrade krovne i planske dokumentacije, odnosno prostornog plana koji je u izradi i urbanističkog plana, koji će biti izrađen naredne godine.

“Zadatak urbanista ovog grada, arhitekata, pejzažnih inženjera jeste da zajedno sa urbanizmom osmislimo uklapanje tih sadržaja”, rekao je Furtula.

On je istakao da je novac za izgradnju aerodroma u Trebinju budžetiran, a aktivnosti na realizaciji tog projekta se nastavljaju ubrzanim tempom.

Furtula je naveo da je za Trebinje, Republiku Srpsku i region značajno to što su premijer Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali sporazum o hidroenergetskom objektu “Gornja Drina”.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je današnjom prezentacijom javnost otvorena za razmišljanje da li je dobro sve što je zamišljeno da se uradi u narednom periodu.

Ćurić je dodao da su svi ovi projekti predstavljeni predstavnicima projektantskih i građevinskih firmi iz Trebinja jer postoji želja da te firme rade na tim projektima.

“Prvo što ćemo uraditi je da ćemo ponuditi tim ljudima da se aktivno uključe shodno zakonu i procedurama koje moramo sprovesti. Smatram da ti ljudi imaju reference i da mogu da odgovore ovako bitnom zadatku”, istakao je Ćurić.

On je naglasio da je postojeći park u Trebinju u centru grada prava oaza za građane i goste, te dodao da je danas prezentovana ideja o izgradnji još jednog parka u Trebinju, budući da i ostala naselja u gradu zaslužuju park.

“Imamo viziju, ideje i ciljeve, ali smo uvijek spremni da prokomentarišemo sa ljudima od struke koji misle dobru Trebinju, Hercegovini i Republici Srpskoj”, rekao je Ćurić.

SRNA

Povezane vijesti

Ćurić: Nadležni da rasvijetle paljevinu vozila i kazne počinioce

admin

VAKCINACIJA KLJUČ ZA OKONČANJE PANDEMIJE Milinković pozvao građane da se prijave

admin

Šta se očekuje od izbora u Nikšiću (Video)

admin

POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIK BRANIOCIMA TREBINJA Ćurić: Sloga brani Srpsku u miru, kao što je i u ratu

admin

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Mirka Ćurića (Video)

admin

Ćurić: Srbi u Mostaru imaju punu podršku iz Trebinja

admin