Grad Trebinje
Estrada i Jet Set

“PLJUJE U LICE NAŠEM NARODU” Merima Isaković o Lečićevom prolasku poligrafa

Glumica Merima Isaković, koja je u potresnoj ispovijesti za Nedeljnik optužila Branislava Lečića da je 1978. godine pokušao da je siluje, prokomentarisala je način na koji se Lečić ponašao nakon što je saslušan u policiji povodom optužbi Danijele Štajnfeld da ju je silovao u maju 2012. godine.

Lečić je tada objavio video snimak u kojem je, između ostalog, rekao da je “sedam i po sati davao izjavu, da je sve prošlo profesionalno i da je prošao poligraf”, a na kraju snimka poslao je poljubac u kameru.

– Čula sam da je Lečić poslao poljubac u kameru, pobjednički izlazeći sa poligrafskog testa i hvaleći se “prošao sam poligraf”. Ne znam da li je ovim htio da pokaže pobjedonosnu bezobzirnost iz sopstvene neinteligencije ili je htio da pljune u lice našem narodu, smatrajući nas neinteligentnim? Naširoko je poznato da su najpoznatije psihopate, mnogobrojne ubice mnogostrukih žrtava, “prošle poligraf” – rekla je Merima Isaković za Nedeljnik.

Merima Isaković je Lečića okarakterisala kao osobu koja nema stida, prenosi Blic.

– Samo u reklamnim materijalima firmi koje prodaju poligraf je napisano da je tačnost poligrafa oko 90 odsto. Nacionalni biroi naučnih istraživanja širom svijeta smatraju da ne postoje naučne činjenice koje mogu da u značajnoj formi podrže bilo kakvu preciznost poligrafa. Udruženja psihologa širom svijeta, klinički psiholozi i neuropsiholozi, se ne oslanjaju na podatke dobijene poligrafom, smatrajući da nema dovoljno naučnih dokaza da poligraf-test može precizno detektovati laž. Kažu da poligraf pokazuje relativno tačne podatke kod ljudi koji još uvijek imaju savjesti i morala, ali da oni koji lako lažu i nemaju osjećanja empatije prema žrtvama lako prevare poligraf. Ko obraza nema, nema šta da mu se zacrveni. Ko stida nema, duše nema, tog nema šta da zaboli – navela je Merima Isaković, koja je i psihološkinja.

Podsjetimo, Merima Isaković je u ispovesti za “Nedeljnik” prvi put opisala stravične detalje seksualnog nasilja koje je, kako tvrdi, doživela od Lečića u stanu u kojem je u to vrijeme živio sa svojom majkom. Merima je tada imala 18 godina, a Lečić 22.

– Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osjećala sam kako me lomi. Boli svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspije umrijeću noćas. Uživa u mom strahu. Osjećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. “Opraštam ti”, rekla sam mu tada, prije četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.” Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja – ispričala je, između ostalog, Merima Isaković.

Glumica Danijela Štajnfeld prethodno je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izjavila da je Branislav Lečić misteriozni “moćnik iz filmske industrije” koji ju je silovao u maju 2012. godine.