Grad Trebinje
Republika Srpska

POBJEDNIK DANA Natalija Trivić

Nema krize: Ministar Natalija Trivić i suprug iskeširali 430.000 KM za luksuzni stan u BL

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić i njena porodica bogatiji su za luksuzni stan od 155 kvadrata u Banjaluci, koji su kupili u kešu za 221.203 eura (432.636 maraka), saznaje Inforadar.Zgrada u kojoj su Trivići kupili stan izgrađena je u neposrednoj blizini Administrativnog centra, odnosno Vlade Republike Srpske, čiji je uposlenik i Natalija Trivić.

Naš portal je u posjedu nostarskog ugovora prema kojem je kupac stana Predrag Trivić, ministricin suprug, Banjalučanima poznatiji kao dugogodišnji bivši taksista.

Prema notarskom ugovoru, stan je kupljen u lameli A, a investitor je firma Marković invest R.M.d.o.o. Laktaši. Novoizgrađena zgrada u kojoj su Natalija i Predrag Trivić kupili stan je na samom uglu ulica Prvog krajiškog korpusa i Petra Kočića, udaljena svega nekoliko desetina metara od zgrade Vlade Srpske.

Osim stana u lameli A, površine 154,86 kvadratnih metara, Trivići su u okviru ove cijene kupili i dva parking mjesta u podrumu zgrade, i to u površinama od 13,8 i 16,8 kvadratnih metara.

Prema notarskom ugovoru, kupac se obavezao da će prvu ratu od 216.318 maraka (110.610,64 eura) platiti 15 dana od dana zaključenja ugovora koji je sklopljen 17. avgusta 2021. godine. Predrag Trivić je pred notarom izjavio da je porijeklo iznosa od 216.318 maraka iz pozajmice.

Preostali iznos od ukupne cijene trebao je biti isplaćen do 20. septembra ove godine, a što je prema informacijama Inforadara i učinjeno. Porijeklo novca za drugu ratu Trivić je notaru objasnio navodeći da je iznos od 157.000 KM od prodaje druge nekretnine, a preostali iznos od 59.000 maraka “očekivani poklon od sina!”

U vrijeme teške ekonomske krize i siromaštva u BiH jedna ovakva transakcija je sporna i sa stanovišta državnog Zakona o sprečavanja pranja novca i finasiranju terorističkih organizacija, koji jasno propisuje da se svaka transakcija iznad 30.000 KM mora da prijavi Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), odnosno njenom Finansijsko-obavještajnom odjelu.

Zakon jasno nalaže da su pod posebnom lupom nosioci političkih funkcija u BiH, ali i bliski članovi njihovih porodica.

Iz same SIPA-e izbjegli su odgovor na pitanja koja im je postavio Inforadar, navodeći da su prema Članu 74, Stav (2) istog zakona „podaci, informacije i dokumentacija, zaštićeni Zakonom i ne smiju se otkrivati trećim licima“.

Istraživačko novinarstvo nikako nije „treće lice“ i sve instuticije u BiH dužne su odgovoriti u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, koji je „stariji“ i ima prednost u odnosu na zakon na koji se poziva SIPA, no nismo željeli da čekamo 15 dana na mogući odgovor, što je vremenski rok propisan ovim zakonom, pa će javnost, barem zasad, ostati uskraćena za ovaj dio priče. 

Pitanja o kupovini stana uputili smo i ministrici Trivić na njen službeni mail.

Pitanja su glasila:

–Da li ste u imovinski karton Centralne izborne komisije (CIK) BiH prijavili bračnu imovinu – novi stan vrijedan 432.636 maraka, kupljen u Banjaluci na lokaciji ulica Prvog krajiškog korpusa i Petra Kočića?

-Da li je stan kupljen kreditnim sredstvima, ili na neki drugi način?

-Da li je kupovina stana u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca BiH, koji obuhvata i bračne drugove političkih i javnih ličnosti, prijavljena Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA?

Na naša pitanja nismo dobili nikakav odgovor.

(Inforadar/ foto:  Inforadar/ Dejan Rakita/ PIXSELL/ Predrag Trivić/ Facebook)

Komentar