Grad Trebinje
Hercegovina

Počasti besmrtnim junacima Nevesinjske brigade

U Nevesinju će danas biti obilježeno 30 godina od formiranja slavne Nevesinjske brigade, vojne formacije koja je tokom Otadžbinskog rata stekla veliki ugled među narodom.

Obilježavanje počinje u 11 časova polaganjem cvijeća na Spomenik slobode. I kod Spomenika Novici Gušiću biće položeno cvijeće i odata počast legendarnom komandantu.

U obnovljenom objektu Doma kulture biće otvorena i osvještana Spomen soba posvećena besmrtnim junacima Nevesinjske i Druge lake brigade koja će trajno svjedočiti o hrabrosti, dostojanstvu i borbi za slobodu. Time će biti ispunjen zahtjev boračkih organizacija proisteklih iz Otadžbinskog rata da se Spomen soba sa Gvozda vrati u prostor gdje je otvorena u novembru 1994. godine.

Svečana akademija u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ počinje u 12 časova. Planirano je obraćanje zvaničnika, a pripremljen je i kulturno-umjetnički program.

Nevesinjska brigada je nastala u najtežim danima novije istorije Nevesinja kao garant slobode. Bila je sastavljena od boraca iz Nevesinja, iz doline Neretve i jedne čete iz Bileće poznate pod nazivom Bilećki dobrovoljci. Držala je borbenu liniju dugu preko 100 kilometara. Na časnom i herojskom putu palo je 479 njenih pripadnika.

Za ratne i vojničke zasluge Nevesinjska brigada je među prvim u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

Komentar