Grad Trebinje
Putovanja

POČELA SEZONA, SKOČILE CIJENE Gorivo u Crnoj Gori skuplje za 43 odsto, hljeb za 36, a i ceh u kafićima je sve veći

Na budvanskoj rivijeri u ovom trenutku boravi više od 15.000 gostiju. Sezona u Crnoj Gori je uveliko počela, a sudeći po zvaničnoj statistici cijene su već dosta porasle – i u prodavnicama, ali i u kafićima i restoranima.

Uhotelima u Budvi je smješteno oko 6.850 gostiju, a oko 8.100 je u privatnom smještaju. U privatnom smještaju najbrojniji gosti su iz Ukrajine, Rusije, Srbije, Belorusije i BiH. Kada je riječ o hotelima slična tržišta su kao prošle godine Albanija, Srbija, Francuska, Engleska, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Turska i Crna Gora.

– U Crnoj Gori boravi više gostiju nego prošle godine, a predsezona je i počela u martu, a lani tek u junu. Ipak, nije realno očekivati da ostvarimo rezultate koje smo imali u rekordnoj 2019. godini, s obzirom da još uvijek nemamo goste sa svih tržišta kao pre pandemije. Situaciju dodatno otežava situacija sa ratom u Ukrajni – kaže predsednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović.

S druge strane, zvanična statistika pokazuje prilično poskupljenje. Potrošačke cijene u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine u Crnoj Gori su u proseku veće za 11,2 odsto, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku. Novi izvještaj govori da su najviše poskupili energenti i osnovne životne namirnice, ali da je značajan rast cijene zabilježen i u ugostiteljskim objektima, prenosi Blic.

FOTO: M. R./RAS SRBIJA
FOTO: M. R./RAS SRBIJA

Najviše je poskupilo gorivo 42,6 odsto za godinu dana, zatim hljeb i žitarice za 35,9 procenata i povrće za 30 odsto. Benzin jutros u Crnoj Gori košta 1,7 evra, a dizel 1,72 evra po litru.

Poskupele su i ostale životne namirnice koje će turisti kupovati u prodavnicama, a to je povuklo cijene i brze hrane na ulicama i usluge u restoranima.

Na mjesečnom nivou, pak, inflacija je donekle usporila.

Gubici zbog Ukrajine i Rusije

Sa izbijanjem rata u Ukrajini u Crnoj Gori su počeli praviti i kalkulacije o gubicima, znajući da su im Rusi i Ukrajinci bili među najboljim gostima.

Sekretarka Odbora za turizam Privredne komore Sanja Marković izjavila je da se potencijalni gubitak zbog nedolaska turista iz Rusije i Ukrajine procenjuje na 150 miliona evra.

– Znate da je 75 dolara prosečna dnevna potrošnja jednog turiste koji ostaje u Crnoj Gori. Ako znamo da je oko 254 hiljade Rusa i Ukrajinaca prošle godine došlo, procijenjena cifra je oko 150 miliona evra manje u crnogorskom budžetu – rekla je Marković krajem marta.

Ona je dodala da je Crna Gora tradicionalno tržište ruskih i ukrajinskih gostiju koji su činili čak 21 odsto prošlogodišnjih posjetilaca.

Povezane vijesti

Gorivo opet poskupjelo, cijene premašile tri marke

admin

Dizel će koštati 2,9 KM

admin

Novo poskupljenje goriva u BiH

admin

Gorivo od jutros skuplje, evo za koliko

admin

Gorivo poskupljuje na četiri KM?

admin

BESPLATNO PREUZIMANJE Dostupna aplikacija za praćenje cijena goriva

admin

Komentar